До ознак можна віднести стан, коли важко зосередитися, немає енергії, з’являється безсоння, незадовільність результатами на роботі, дратують клієнти, колеги, люди поруч, болить голова, порушується харчова поведінка (переїдання або навпаки зниження апетиту), з’являються нові проблеми зі здоров’ям. Усі ці симптоми можуть турбувати людину довготривало і на них не звертається увага. Але проігнорований або невизначений синдром вигорання відіграє вагому роль у зниженні якості життя. Це надалі може провокувати хвороби серця, високий тиск, зростаючу дратівливість, цукровий діабет, і взагалі загальну схильність до захворювань.
Найчастішими причинами вигорання є: високе робоче навантаження, монотонність роботи, конфлікти у професійному середовищі, слабка підтримка колег, деструктивна атмосфера на робочому місці, сувора регламентація часу, вкладання в роботу особистих ресурсів при нестачі визнання та завищені очікування.
Методи подолання вигорання можуть бути різними, і не завжди є змога самостійно з цим справитися. Саме тому 12 жовтня 2021 року 15 надавачів соціальних послуг Оратівського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) взяли участь у черговому тренінгу щодо профілактики та подолання емоційного вигорання.
Захід відкрила директор територіального центру Любов Гнатюк. Увагу присутніх було зосереджено на актуальності питання емоційного вигорання у працівників соціальної сфери.
Практичний психолог Вінницького обласного центру соціальних служб Роксана Пилявець зосередила увагу учасників на їх внутрішніх станах, шляхах відновлення ресурсів, значенні самомотивації у щоденній роботі.
Завдяки практичним вправам учасники тренінгу отримали можливість відпрацювати теоретичні знання на практиці, попрацювати над зміною переконань та ставленням до внутрішніх конфліктів.
Високий організаційний рівень заходу забезпечили координатори тренінгової групи директор та працівники Оратівського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

134568