Синдром професійного вигорання бере свій початок з хронічного повсякденного навантаження, емоційної перевтоми пережитої людиною в особистісно-значущих ситуаціях спілкування з іншими людьми. Найчастіше він трактується як довготривала стресова реакція, що виникає внаслідок тривалих професійних стресів середньої інтенсивності. Вчені розглядають дане явище в аспекті особистої деформації професіонала під впливом професійних стресів.
Професійне вигоряння є особливою формою професійної дезадаптації, яка призводить до зниження якості роботи, втрати інтересу до неї і навіть до зміни професії та роду діяльності.
Дані різноманітних досліджень доводять, що до вигорання більш схильні молоді недосвідчені соціальні працівники, оскільки у них нереалістичні очікування щодо професії, організації та професійної успішності. Джерелом вигорання можуть стати завищені і незадоволені очікування. В цілому, чим більша невідповідність між очікуваннями і дійсністю, тим негативнішими будуть наслідки для працівника та організації.
Загроза виникнення синдрому професійного вигорання залежить, окрім віку, ще й від статі працівника. Соціальним працівникам-жінкам, яких серед професіоналів даного напряму значно більше, окрім боротьби з професійними стресами необхідно вести домашній побут і знаходити час для сім’ї та дітей. Окрім того, низька оплата праці та відносно низький соціальний статус також є факторами, що сприяють появі синдрому професійного вигорання.
21 жовтня 2021 року 16 надавачів соціальних робітників центру надання соціальних послуг Джуринської сільської ради взяли участь у тренінгу щодо профілактики та подолання емоційного вигорання.
Захід відкрила директор центру Марта Ільченко. Увагу присутніх було зосереджено на актуальності питання емоційного вигорання у працівників соціальної сфери.
Практичний психолог Вінницького обласного центру соціальних служб Роксана Пилявець зосередила увагу учасників на їх внутрішніх станах, шляхах відновлення ресурсів, значенні самомотивації у щоденній роботі.
Завдяки практичним вправам учасники тренінгу отримали можливість відпрацювати теоретичні знання на практиці, попрацювати над зміною переконань та ставленням до внутрішніх конфліктів.

 viber 2021 10 22 15 43 13 823 viber 2021 10 22 15 43 14 020 viber 2021 10 22 15 43 14 102 viber 2021 10 22 15 46 27 113