28 лютого 2023 року обласним центром соціальних служб проведено нараду за підсумками надання соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають в складних життєвих обставинах, в територіальних громадах Вінницької області у 2022 році та визначення завдань на 2023 рік.
Відкрила нараду Перший заступник Начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталя Заболотна. Звертаючись до учасників, Наталя Михайлівна зазначила: «2022 рік для надавачів соціальних послуг області був не лише роком викликів, а й роком здобутків. Завдяки вашій невтомній праці у нашій області соціальні послуги отримали майже 44 тисячі сімей та осіб, що у два з половиною рази більше ніж 2021 році. Кількість наданих послуг виросла до 63 тисяч. У громадах області послуги отримали майже 26 тисяч сімей внутрішньо переміщених осіб, це – більше як 58 відсотків від загальної кількості сімей. Така статистика не йде в порівняння з попередніми роками».
Н.Заболотна торкнулась слабкої сторони соціальної сфери – кадрового забезпечення, яке є недостатнім та поставила завдання на 2023 рік - максимально привести кількість фахівців із соціальної роботи у відповідність до потреб громади.
Крім того, звертаючись до присутніх, Наталя Заболотна зазначила, що стратегічним пріоритетом у 2023 році має стати проведення роботи для створення системи соціально-психологічної підтримки населення, яке постраждало від війни, та поставила завдання на 2023 рік – в кожній громаді у закладі, який надає соціальні послуги, має обов’язково працювати психолог; а кількість працюючих фахівців із соціальної роботи має відповідати потребам громади.
Директор обласного центру соціальних служб Олена Стоялова презентувала аналіз різних аспектів діяльності щодо надання соціальних послуг у громадах області:
- особливості надання соціальних послуг в умовах воєнного стану;
- навантаження на фахівців центрів;
- послуги, які надавались у громадах та категорій їх отримувачів;
- показники надання послуги соціального супроводу сімей у СЖО та сімей, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
- повернення до громад дітей із закладів інституційного догляду до родин;
- надання соціальної підтримки сім’ям захисників і захисниць України;
- надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.
Також Олена Стоялова зупинилась на завданнях, які у 2023 році стали першочерговими для усіх служб, які працюють із сім’ями.
Важливим для учасників наради стало обговорення питання щодо здійснення державного контролю за наданням соціальних послуг сім’ям з дітьми та особам, які перебувають в складних життєвих обставинах. Наталя Квят, начальник Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Вінницькій області, ознайомила присутніх з результатами перевірок, які проведено у Вінницькій області у 2022 році та наголосила на пріоритетності соціальних послуг у громадах.

Партнери торкнулись важливих аспектів співпраці із соціальними службами.
Начальник служби у справах дітей обласної військової державної адміністрації Тетяна Дорош поінформувала учасників наради щодо взаємодії служб у справах дітей з надавачами соціальних послуг в процесі соціального супроводу прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів та піклувальників.
Заступник начальника управління-начальник відділу дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної військової адміністрації Анатолій Калєтнік торкнувся питання участі закладів освіти у впровадженні системи соціально-психологічної підтримки постраждалим від війни.
Про діяльність системи медичних закладів області в умовах воєнного стану поінформувала учасників наради Тетяна Бондаренко, заступник директора департаменту-начальник управління медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької обласної військової адміністрації.
До участі у нараді долучились представники партнерів обласного центру соціальних служб:
Гончар Руслана Анатоліївна, начальник управління розвитку соціальних послуг Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної військової адміністрації
Лукіянова Марина Дмитрівна, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області
Пшук Олександр Анатолійович, заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Вінницькій області
Йолкіна Наталія Олександрівна, інспектор відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Вінницькій області
За підсумками наради визначено пріоритетні напрями роботи у сфері надання соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, на 2023 рік.

1