Вінницьким обласним центром соціальних служб у червні 2023 року організовано та проведено семінар-тренінг за тематикою виявлення сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг та здійснення соціального супроводу таких сімей (осіб). Учасниками тренінгу стали 62 працівники із 30 територіальних громад області.

Вебінар-тренінг проведено на базі Вінницького регіонального центру підвищення кваліфікації.

Під час відкриття навчання директор Вінницького обласного центру соціальних служб Олена Стоялова наголосила на тому, що проходження такого тренінгу дає необхідні знання та навички для надання послуги соціального супроводу сім’ям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

У ході навчання координатори зосередили увагу учасників на питаннях надання соціальних послуг сім`ям та здійснення їх соціального супроводу з урахуванням вимог чинного законодавства, забезпеченні якісного надання соціальних послуг відповідно до Державних стандартів. Фахівці із соціальної роботи та психологи розглянули здійснення процесу оцінки потреб сім’ї у різних життєвих ситуаціях, її документування, підготовку висновків щодо потреб дитини та її сім’ї, спільного з родиною планування соціального супроводу, використання ефективних інструментів під час роботи з отримувачами соціальних послуг на прикладі реальної соціальної історії.

Значну увагу учасників навчання було зосереджено на законодавстві, яким регулюється порядок надання соціальних послуг та порядок забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження.

Координатори представили учасникам алгоритм дій фахівця у випадку виявлення факту вчинення насильства над дитиною, особливостей надання соціальної послуги екстреного та кризового втручання і документування цієї послуги.

З високим рівнем активності учасників проведено інтервізії випадків. У ході їх проведення запропоновано та обговорено дієві пропозиції щодо планування подальшої роботи з сім’ями.

За підсумками вебінару-тренінгу учасники склали залік на знання законодавства та отримали завдання провести оцінювання потреб сім’ї з дітьми та скласти план соціального супроводу. За результатами цієї роботи вони зможуть отримати сертифікати державного зразка та якісно здійснювати надання соціальних послуг.

1