Травмуючі події, які виникають через війну, з різною силою впливають на всіх мешканців територіальних громад області. У таких умовах зростає роль соціально-психологічної підтримки та допомоги сім’ям та особам, які її потребують, тому що переживають горе, втрати, тривогу та відчай.

З метою удосконалення роботи спеціалістів, що надають соціально-психологічні послуги у громадах, та розповсюдження напрацьованого досвіду роботи, обласним центром соціальних служб започатковано проведення зустрічей з обміну досвідом.

29 червня 2023 року психологи галузі представили досвід щодо організації та проведення груп самодопомоги для членів сімей військовослужбовців, з родинами загиблих та зниклих безвісти.

Досвідом проведення груп самодопомоги поділилась практичний психолог Вінницького міського центру соціальних служб Гудімова Олена Олегівна, яка зосередила увагу учасників на підходах до організації та проведення груп, розповіла про специфіку роботи із сім’ями захисників та захисниць та з родинами, які втратили своїх рідних або не мають інформації про їх місце знаходження.

Психолог центру надання соціальних послуг Крижопільської селищної ради Коваль Наталя Володимирівна детально розповіла про роботу групи самодопомоги в громаді, поділилась власними напрацюваннями та методиками, які використовує в роботі. Опираючись на власний життєвий досвід подолання втрати, колега розробила свій алгоритм проведення групової роботи з жінками, що втратили рідних людей під час війни, та поділилась набутим досвідом з колегами.

Участь у групах самодопомоги, які у своїй основі мають унікальний спосіб надання допомоги членами групи, необхідна і для спеціалістів - як спосіб долати труднощі та отримати додаткові ресурси. Психолог центру надання соціальних послуг Стрижавської селищної ради Мусійчук Ольга Вікторівна поділилась позитивним результатом проведення роботи з вчителями у навчальному закладі.

Віктор Костянтинович Корженівський, психолог центру надання соціальних послуг Джулинської сільської ради, доповнив своїх колег та зазначив, що робота з людьми, які пережили втрату, складна та потребує спеціальної підготовки фахівців, які працюють з вказаною категорією отримувачів соціально-психологічних послуг.

Після завершення обговорення теми учасники висловили позитивні враження та зауважили, що проведення зустрічей з метою обміну досвідом корисне та необхідне для якісного надання послуг особам, які потребують підтримки.

3