06 липня 2023 року в режимі онлайн Вінницьким обласним центром соціальних служб в рамках проведення навчань для спеціалістів, які надають соціальні послуги і психологічну підтримку членам сімей захисників та захисниць України, розглянуто питання проведення групової роботи з сім’ями військовослужбовців в процесі переживання горя та втрати.

Спікер заходу – Сергій Міщук – національний тренер, супервізор Міністерства у справах ветеранів, координатор проекту "Психологічна підтримка під час війни", який реалізується за підтримки першої леді Олени Зеленської.

У ході зустрічі Сергій Сергійович висвітлив історію формування групової підтримки та її сильні сторони. Роз’яснив, як збирати групи і як готуватись до групової роботи, окреслив правила внутрішньої взаємодії та структуру групи. Особливу увагу було звернено на те, що під час групової роботи кожен учасник має можливість глибше зрозуміти та проявити себе, побачити власні відносини і установки, емоційні та поведінкові стереотипи, які проявляються в міжособистісній взаємодії, і змінити їх в атмосфері доброзичливості і взаємного прийняття.

За словами Сергія Міщука групова психологічна робота відіграє важливу роль в процесі переживання горя та втрати. Робота у групі дозволяє отримати зворотній зв'язок і підтримку від людей зі схожими проблемами, учасники можуть ідентифікувати себе з іншими; груповий досвід сприяє об’єднанню учасників групи, що допомагає встановленню ближчих стосунків з оточенням і розв'язанню міжособистісних проблем. Групова психологічна робота дозволяє запрошувати одночасно кілька отримувачів соціальних послуг і тому більш доступна для учасників, ніж індивідуальна.

2