Проведення регулярних зустрічей спеціалістів для обміну досвідом, поширення позитивних напрацювань у роботі та удосконалення надання соціальних послуг стало складовою методичного супроводу психологів та фахівців із соціальної роботи, який здійснює Вінницький обласний центр соціальних служб.

Аналіз проведеної роботи та підведення підсумків надання соціальних послуг у І півріччі 2023 року показали важливість залучення до обміну досвідом керівників закладів, які надають соціальні послуги.

10 серпня 2023 року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено онлайн зустріч для керівників закладів та спеціалістів, які надають соціальні послуги та психологічну підтримку сім ям військовослужбовців. Під час зустрічі учасники представили досвід впровадження системи соціально-психологічної підтримки населення, яке постраждало від війни.

Директор обласного центру соціальних служб Олена Стоялова звернула увагу на те, що можливість обміну досвідом дозволяє ділитись не лише ефективними формами та методами роботи, а й проблемними питаннями, з якими довелось стикнутись у своїй роботі. Такі зустрічі є майданчиком для взаємодії спеціалістів з громад, у яких вже напрацьовано досвід проведення заходів, що знайшли позитивний відгук в їх учасників, та громад, які лише на початку впровадження такої роботи.

Досвідом організації надання соціально-психологічної підтримки населенню у своїй громаді поділились:
- Поперечна Людмила Анатоліївна – директор Центру надання соціальних послуг Томашпільської селищної ради;
- Москальчук Галина Ростиславівна – директор Центру соціальних служб Теплицької селищної ради та педагог соціальний установи – Бичок Наталія Богданівна;
- Блажиліна Надія Миколаївна – завідувач відділення соціально-психологічної підтримки Ладижинського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг);
- Налиса Ірина Олександрівна – завідувач відділення надання соціальних послуг сім ї, дітям та молоді Центру надання соціальних послуг Ободівської сільської ради;
- Буйновська Наталія Леонідівна - завідувач відділення соціальної роботи вдома Центру надання соціальних послуг Стрижавської селищної ради.

Спеціалісти розповіли про координацію роботи на рівні керівників громади; діяльність дорадчих органів та долучення представників суб єктів соціальної роботи; організацію роботи неформальних об єднань психологів; планування, організацію та проведення заходів психологічної підтримки населення в громаді; проаналізували, які види проведеної роботи вже дають позитивні результати для громади або мають таку перспективу.

Учасники зустрічі відмітили, що мали можливість обговорити низку актуальних питань щодо особливостей організації соціально-психологічної підтримки населення, яке постраждало від війни, отримали інформацію щодо інструментів та технологій, якими можна скористатись в роботі.

1