16 серпня 2023 року Вінницьким обласним центром соціальних служб у молодіжному центрі Квадрат організовано навчання для психологів, які працюють у закладах та установах Вінницької області, що надають соціальні послуги сім’ям з дітьми та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах – центрах соціальних служб, центрах надання соціальних послуг, територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Зустрічі психологів із закладів, що надають соціальні послуги, проводяться традиційно щокварталу з метою підвищення їх професійного рівня та відновлення внутрішніх ресурсів у роботі під час війни.

Тренінг розробили сертифіковані психологи Благодійного Фонду “Право на захист”, а провели фахівці створеної фондом Служби турботи про психічне здоров’я для спеціалістів, які надають психологічну підтримку та допомогу сім’ям захисників і захисниць України, з урахуванням труднощів та особливостей роботи з ними.

Тренерки заходу – психологині Ірина Руденко та Каріне Карапетян наголосили на тому, як важливо дбати про свій ментальний і емоційний добробут, щоб могти надавати психологічну допомогу тим, хто поруч і потребує підтримки. Поділились базовими навичками турботи про себе та рекомендаціями щодо розвитку резильєнтності.

У ході навчання учасники опрацювали алгоритм першого реагування під час взаємодії з людьми, що мають складнощі з психічним здоров’ям, отримали знання та інструменти щодо психологічної підтримки родин захисників і захисниць України. Тренерки закцентували увагу на особливостях роботи з родинами загиблих і зниклих безвісти, зокрема на допомозі у зниженні рівня стресу у дітей.

Учасники тренінгу також мали змогу не лише обмінятись своїм досвідом взаємодії з членами родин захисників і захисниць України, а й отримали безпечний простір для відреагування складних емоцій.

01