Війна має значний вплив на психіку учасників бойових дій, піддаючи її серйозним змінам, які можуть набувати як чітко виражених форм, так і бути прихованими, відтермінованими у часі реакціями. Внаслідок нервового та психічного виснаження військовослужбовців відбувається низка порушень психічної діяльності. Психологічні наслідки участі в бойових діях призводять до того, що у ветеранів періодично виникають депресивні стани, порушується соціальна взаємодія, виникають сімейні конфлікти; вони втрачають інтерес до суспільного життя, знижується їх активність при вирішенні життєво важливих проблем; у них частіше фіксують такі форми деструктивної поведінки як алкоголізм чи наркоманія.

31 серпня 2023 року в режимі онлайн Вінницьким обласним центром соціальних служб продовжено цикл навчань для спеціалістів, які надають соціальні послуги і психологічну підтримку членам сімей захисників та захисниць України.

Під час зустрічі розглядалась тема «Робота із залежностями у військовослужбовців».

Спікер заходу Олександра Гайдук – магістр психології, сертифікована сімейна та бізнес медіаторка, членкиня Національної Асоціації Медіаторів України, Ліги Медіаторів України організувала навчання у вигляді діалогу. Учасники зустрічі мали можливість поділитись власним досвідом взаємодії з військовими, які мають алкогольну чи наркотичну залежність.

Психологиня зосередила увагу на важливості розуміння того, в яких важких стресових умовах знаходяться військові, коли їх перевтомлена психіка змушена шукати спосіб розрядки на свідомому і несвідомому рівнях. Ведуча зустрічі окреслила особливості самого війська та стресові фактори, з якими стикаються військовослужбовці, перебуваючи в зоні бойових дій.

Висвітлюючи питання лікування від залежностей О.Гайдук наголосила, що військовослужбовцям необхідно допомогти усвідомити, що це - хвороба, з якою самостійно вони не впоратися - потрібна комплексна професійна допомога. Невід’ємною складовою у лікуванні та одужанні є підтримка рідних і близьких. Завдання спеціалістів - навчити надавати таку підтримку.

 01