Наше життя неможливе без інтернету, тому питання безпеки в мережі більше ніж актуальне. У цьому контексті турбота про дітей набуває серйозних масштабів. Якщо раніше треба було говорити з дітьми про їх безпеку поза домом, то сьогодні має сенс застерігати їх від негараздів під час перебування в інтернеті. Дійсно, у сучасному світі діти дуже рано починають користуватися різними гаджетами. Особливо це стосується родин, де батьки мають велике навантаження та багато обов’язків. Це стосується і тих сімей, що виховують велику кількість дітей – дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, сімей опікунів та піклувальників.

Для того, аби надати інформацію та навчити прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників і дітей, що виховуються в їх сім’ях, навичкам запобігання та протидії насильству в інтернет-просторі Вінницький обласний молодіжний громадський центр «Волонтер» у співпраці з Вінницьким обласним центром соціальних служб розпочав проведення зустрічей у громадах області. Заходи заплановано в рамках проєкту «Інтернет без насильства. Безпечно!», який підтримано Українським Фондом «Благополуччя дітей».

23 жовтня 2023 року за сприяння Оратівського центру соціальних служб проведено тематичну зустріч в Оратівській територіальній громаді. Одночасно з батьками психологи проєкту провели заняття з двома групами дітей – молодшими школярами та підлітками. Учасниками заходу стали 25 батьків та 42 дітей.

Розроблена в рамках проєкту тренінгова програма «Вплив негативних явищ та протидія насильству над дітьми в інтернет-просторі» допомогла обговорити з батьками та дітьми ризики, на які може наразитись кожен через необачну поведінку в інтернеті - і дорослий, і дитина. Батьки ознайомились з важливою інформацією про вплив соціальних мереж на формування психіки дитини та навчились застосовувати новітні програми, які допомагають контролювати поведінку дітей в інтернеті.

Діти в ігровій формі відповідно до їх віку набули знань про явища, з якими можна стикнутись в інтернет-просторі; усвідомили ризики, які можуть нести соціальні мережі, та їх наслідки. Учасники ознайомились і з тим як необхідно діяти, коли потрапляєш у небезпечну ситуацію.

Крім тематичних зустрічей і навчань для прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів та піклувальників проєктом передбачено проведення трьох навчальних тренінгів для фахівців, які здійснюють супровід сімейних форм виховання, до роботи за тренінговою програмою для дітей та батьків. Навчання будуть спрямовані підготовку спеціалістів до роботи з дітьми та батьками, на формування обізнаності дітей щодо безпечної поведінки, розуміння та засвоєння правил поведінки у кіберпросторі; на підготовку батьків до компетентного обговорення з дітьми теми попередження онлайн насильства.

Програма реалізується в рамках проекту ЄС "Розширення можливостей правоохоронних органів у подоланні насильства щодо дітей в інтернеті", який впроваджує консорціум громадських організацій, а саме: Український фонд "Благополуччя дітей", ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» та LHSI "Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров'я", за фінансової підтримки Європейського Союзу.

01