6 листопада командою Вінницького обласного центру розпочато проведення онлайн навчання на тему: «Надання соціально-психологічної підтримки ветеранам війни та членам їх сімей». Метою навчання є формування комплексу професійних компетентностей працівників закладів, які надають соціальні послуги у громадах щодо особливостей психосоціальної підтримки ветеранів та членів сімей військовослужбовців.

Навчання проводиться у співпраці з Регіональним центром підвищення кваліфікації в рамках реалізації субвенції державного бюджету, яка передбачена для підвищення кваліфікації надавачів соціальних послуг.

Кошти субвенції спрямовуються на закупівлю послуг із проведення короткострокових семінарів для фахівців із соціальної роботи та інших працівників системи соціального захисту, які забезпечують виявлення осіб/сімей з дітьми, що належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, організацію надання їм соціальних послуг, у тому числі соціального супроводу, з метою підвищення їх кваліфікації.

Під час навчання учасники отримали знання з наступних тем:

- система психосоціальної підтримки населення, яке постраждало від війни, на рівні громади;
- нормативно-правові засади надання соціальних послуг постраждалим від війни, взаємодія з партнерами, корисні контакти;
- наслідки травмуючих подій, їх вплив на військовослужбовців, членів їх сімей, у тому числі на дітей;
- симптоми психічних розладів дорослої людини (дитини) внаслідок пережитих травмуючих подій під час війни;
- алгоритм надання підтримки для всіх категорій отримувачів послуг та у конкретних випадках.

Практичним досвідом поділилися запрошені експерти з ментального здоров’я ветеранів та членів сімей військовослужбовців – Міщук Сергій, лікар-нейрофізіолог, психотерапевт, провідний національний тренер та Кобець Аліна, лікар-психіатр, психотерапевт, заступник директора з поліклінічної роботи КНП Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні імені академіка О. І. Ющенка Вінницької обласної Ради.

Програма навчання розрахована на п’ять днів по 4 години та передбачає додаткову самостійну роботу. Наразі завершено комплекс навчальних зустрічей для першої групи учасників (65 фахівців). До середини грудня такі ж навчання буде проведено ще для трьох навчальних груп.

За результатами навчання його учасники отримають сертифікат про проходження підвищення кваліфікації.

01