20 листопада працівники обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі, долучилися до навчання кандидатів в батьки-вихователі, прийомні батьки, усиновителі та опікуни.

Увагу учасників заходу зосередили на тому, що воєнні дії, різноманітні економічні та соціальні чинники спричиняють психоемоційне перенавантаження та призводять до виникнення стресу. Надмірна кількість накопиченої напруги часом може провокувати виникнення домашнього насильства навіть у тих сім’ях, де раніше ніколи насильства не було. Фахівці мобільної бригади звернули увагу на важливість володіння методами подолання стресу, зниження напруги та способами ненасильницького спілкування.

Також наголошено, що жорстоке поводження з дітьми і нехтування їхніми інтересами можуть мати різні види і форми, але наслідками завжди є серйозна шкода для здоров’я, розвитку і їх соціалізації. Крім того, діти страждають не лише від насильства, яке вчиняється по відношенню до них, а й тоді, коли спостерігають за насильством у своїй сім’ї, переносячи цей негативний досвід у власне життя в майбутньому. Домашнє насильство спричиняє істотний негативний вплив на психічний розвиток дитини, тому виділено, що використання фізичних методів покарання, психологічного тиску, принижень чи будь-яких інших проявів насильства відносно дітей є неприпустимим під час їх виховання.

Усіх присутніх ознайомлено з мережею спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб від домашнього насильства, відповідальністю за вчинення домашнього насильства та алгоритмом отримання допомоги. Кожен учасник отримав візитівки обласної мобільної бригади з контактними номерами телефонів, якими можна скористатися для отримання додаткової інформації.

За допомогою до працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися за тел.: 068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи); 097 578 82 89 (психолог); Viber: 097 578 82 89. Консультації надаються з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год, в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

1