Діти починають користуватися Інтернетом у середньому з 4 років. У віці до 12 років близько 85% підростаючого покоління активно використовує Всесвітню павутину для спілкування і розваг. За даними тієї ж статистики, близько 52% дітей віком до 14 років відвідують сайти, заборонені для перегляду в такому віці. Це може значно позначитися на психіці, формуванні особистості та подальшому житті дитини.

Фахівці Вінницького обласного центру соціальних служб спільно з Вінницьким обласним молодіжним громадським центром «Волонтер» розпочали проведення серії навчальних тренінгів "Вплив негативних явищ та протидія насильству над дітьми в Інтернет-просторі". Захід відбувся в рамках проєкту «Інтернет без насилля. Безпечно!», що підтриманий Українським Фондом «Благополуччя дітей».

28 листопада 2023 року відбувся перший тренінг для 20-ти фахівців із соціальної роботи, психологів та соціальних педагогів, які працюють у закладах соціальної сфери у територіальних громадах Вінницької області. Пріоритетне завдання навчання - розширення обізнаності щодо запобігання та протидії насильству над дітьми в Інтернет-просторі. Тренери Оксана Чорнобай та Вікторія Асауляк ознайомили учасників з інструментами роботи з даної теми, узагальнили, поглибили та закріпили знання фахівців.

Тренінг проведений в рамках спільних заходів Вінницької області до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Виконуйте наведені нижче рекомендації і використання Інтернету буде для вас більш безпечним:

Завжди оновлюйте операційну систему.

Використовуйте антивірусні програми.

Робіть резервні копії важливих файлів.

Будьте обережними, завантажуючи вміст.

Будьте обережними, надаючи особисту інформацію.

Пам’ятайте, що в Інтернеті не все є надійним і не всі є чесними.

Ви маєте дотримуватися законів навіть в Інтернеті.

01