Щороку в період з 25 листопада до 10 грудня у більше ніж 100 країн світу проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства».

Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій у цей період активізують свої зусилля, щоб підвищити обізнаність населення про всі форми насильства, а також методи недопущення і комплексного реагування на будь-які його прояви.

Цьогоріч за ініціативи Офісу Віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та за сприяння першої леді України, у співпраці з Фондом Народонаселення ООН в Україні, в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» імплементується кампанія «Зроби крок. Чуйність перемагає насильство». Акція говорить про прості та посильні дії, що здатні розв'язати велику проблему домашнього насильства та підтримати людей, які могли постраждати.

Вінницький обласний центр соціальних служб також об’єднує свої зусилля із іншими суб’єктами і долучається до інформаційної кампанії. Протягом 16 днів ми будемо не просто інформувати про насильство, а вчитися йому протистояти.

Якщо підозрюєш насильство – #зроби_крок. Якщо зіштовхуєшся з насильством – будь ласка, #зроби_крок. Якщо стаєш свідком насильства і не знаєш, як допомогти. Якщо відчуваєш, що відбувається насильство, але вагаєшся. Якщо зіштовхуєшся з насильством, але страшно про нього повідомити – #ЗРОБИ_КРОК. Навіть найменші дії допомагають.

Якщо ви зіштовхнулися або стали безпосереднім свідком насильства, телефонуйте у поліцію за номером 102.

Отримати консультацію щодо ситуації насильства, подальших кроків, а також контакти пунктів отримання допомоги можна за телефонами «гарячих ліній»:

15-47 (Державна установа «Урядовий контактний центр») — цілодобова та безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 (Громадська організація «Ла Страда Україна») Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації;

0 800 75 04 75 – Обласна лінія довіри з попередження домашнього насильства.

За допомогою до працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися за тел.: 068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи); 097 578 82 89 (психолог); Viber: 097 578 82 89. Консультації надаються з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год, в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

1