Значна частина соціального життя дітей та молоді зосереджена зараз в мережі інтернет. Постійно зростають обсяги інформації та використання комунікаційних технологій, які, з одного боку надають дітям та підліткам додаткові можливості реалізувати свої права, з іншого – наражають їх на ризик зловживання або небезпеки.

7 грудня 2023 року працівники Вінницького обласного центру соціальних служб Оксана Чорнобай та Вікторія Асауляк провели інтерактивне тренінгове заняття для учнів 7 - 11 класів Пултівецького ліцею Якушинецької сільської ради на тему: «Протидія онлайн-насильству сексуального змісту щодо підлітків».

Для учнів проведена інтерактивна гра, під час якої вони навчились створювати безпечний профіль в соціальних мережах та ознайомились із схемою реагування постраждалих неповнолітніх на випадки сексуального онлайн-насильства. Обговорили й те, що потрапити в ситуацію кібернасильства може кожен з них.

Увагу підлітків закцентовано на тому, що злочинці обирають саме канал особистих повідомлень у різних соціальних мережах для того, щоб побудувати перший контакт з дитиною з метою її подальшого шантажу або експлуатації. Учасників заняття познайомили з важливим правилом інтернет-безпеки – дітям та підліткам краще спілкувались в мережі лише з тими, кого вони знають в реальному житті.

На завершення учням та працівникам ліцею надано пам’ятки «Топ-10 правил безпечного інтернету», контакти «гарячих ліній» по запобіганню та протидії онлайн-насильству.

Захід відбувся в рамках проекту ЄС "Розширення можливостей правоохоронних органів у подоланні насильства щодо дітей в інтернеті", який впроваджує консорціум громадських організацій, а саме: Український фонд "Благополуччя дітей", ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» та LHSI "Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров'я", за фінансової підтримки Європейського Союзу.

1