Вдосконалення інформаційних технологій створює умови для ефективного розвитку сучасного суспільства. Комунікаційні засоби стали невід’ємною складовою життя людей у всіх сферах діяльності. Мобільні телефони, комп’ютери та всесвітня глобальна мережа Інтернет, розширивши комунікаційні, просторові та часові межі, розкрили нові можливості для спілкування, відпочинку, праці, освіти та творчої самореалізції особистості.

Діти, як найбільш активна й допитлива аудиторія, часто першими знайомляться з новими технологіями, випереджаючи в своїй освіченості батьків. У цьому є позитивний бік – підвищення рівня ерудиції, формування навичок спілкування з людьми. Але є й негативний бік – відсутність життєвого досвіду, що, як правило, підвищує ризик зіткнутися з онлайн-загрозами: онлайн-насильством, шахрайством, порнографією, отриманням особистої інформації з метою злочинного використання.

5 грудня 2023 року фахівці Вінницького обласного центру соціальних служб спільно з Вінницьким обласним молодіжним громадським центром «Волонтер» провели навчальний тренінг "Вплив негативних явищ та протидія насильству над дітьми в Інтернет-просторі". Захід відбувся в рамках проєкту «Інтернет без насилля. Безпечно!», що підтриманий Український фонд "Благополуччя дітей". У тренінгу активну участь взяли більше 20 спеціалістів центрів надання соціальних послуг та територіальних центрів соціального обслуговування Вінницької області.

Тренери Вікторія Асауляк та Оксана Чорнобай допомогли вдосконалити та поглибити знання та навички з попередження Інтернет-насильства та розробити превентивні заходи для дітей щодо Інтернет-злочинів. Учасники навчилися пояснювати дітям правила використання Інтернету: як безпечно спілкуватися, користуватися ґаджетами, споживати контент; як в мережі проявляється сексуальне насильство та кібербулінг. Дізналися про різноманітність соцмереж, месенджерів та онлайн-ігор.

Коротка пам’ятка
• Роз'ясніть дитині важливість захисту своєї та чужої конфіденційної інформації.
• Навчіть дітей поводитися в Інтернеті так само, як у «реальному» житті.
• Віртуальний співрозмовник може видавати себе за іншого.
• Віртуальний світ іноді коштує реальних грошей.
• Звертатися за порадою – необхідно.

01