13 березня 2024 року працівниками Центру надання соціальних послуг Северинівської територіальної громади спільно з фахівцями Вінницького обласного центру соціальних служб започатковано проведення щоквартальних груп зустрічей для прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів та піклувальників, які мешкають у громаді.

Перша зустріч, на якій були присутні 9 учасників, об’єднала прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів та піклувальників, а також працівників служби у справах дітей та фахівців центру надання соціальних послуг Северинівської територіальної громади.

Під час заходу учасники обговорили тему: «Правила сім’ї. Традиції. Цінності. Ігри.», яка виявилась особливо актуальною, враховуючи вплив повномасштабного вторгнення на психологічний стан учасників. Під час роботи групи зустрічей учасники висловлювали свої переживання та тривогу щодо відчуття загрози для сімей та відсутності безпеки, особливо для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які стають ще більш уразливими. Особливу увагу присутні звернули на важливість підтримки внутрішніх ресурсів самих батьків.

Учасники зустрічі усвідомили значення сімейних традицій та цінностей для розвитку і виховання дітей, а також ознайомилися з принципами організації сімейного дозвілля. Не менш значимим під час роботи групи стало обговорення важливості самопізнання та турботи як про себе, так і про близьких.

Особливий інтерес викликали питання взаємодії в сім'ї, організації побуту та змістовного сімейного дозвілля. Загалом, зустріч стала важливим місцем для обміну досвідом та підвищення рівня стресостійкості учасників в питаннях виховання та підтримки позитивного сімейного мікроклімату.

Прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни та піклувальники Северинівської територіальної громади позитивно відгукнулись про групи зустрічей як форму взаємодії та вже перебувають в очікуванні наступної, до участі в якій запланували запросити юриста.

 1