Соціальні мережі та спілкування в інтернеті відіграють важливу роль у формуванні підліткової особистості. Як батьки, так і всі, хто долучається до освітнього розвитку підлітків, мають розказувати про небезпеки та ризики користування інтернетом, спілкування з незнайомими людьми та поширення власної персональної інформації. Варто підвищувати обізнаність щодо безпечного користування соціальними мережами та важливо формувати правильну культуру спілкування онлайн.

19 березня 2024 року працівники Вінницького обласного центру соціальних служб провели інтерактивне тренінгове заняття для учнів 8-9 класів Турбівського ліцею №1 Турбівської селищної ради Вінницької області на тему: «Протидія онлайн-насильству сексуального змісту щодо підлітків».

Підлітків ознайомлено із онлайн-ризиками, які можуть бути передумовою виникнення ситуацій сексуального насильства; з ними обговорено такі терміни як «секстинг», «онлайн-грумінг», «сексторшен».

Увагу підлітків закцентовано на тому, що злочинці обирають саме канал особистих повідомлень у різних соціальних мережах для того, щоб побудувати перший контакт із дитиною з метою її подальшого шантажу або експлуатації. Учасників заняття познайомили з важливим правилом інтернет-безпеки – дітям та підліткам краще спілкувались в мережі лише з тими, кого вони знають в реальному житті.

Під час інтерактивної гри, підлітки навчились створювати безпечний профіль в соціальних мережах та ознайомились із схемою реагування на випадки сексуального онлайн-насильства. Обговорили й те, що потрапити в ситуацію кібернасильства може кожен, тому варто знати, як діяти в такій ситуації.

На завершення зустрічі учням та працівникам ліцею надано буклети «Попередження насильства щодо дітей в інтернеті» та контакти «гарячих ліній» по запобіганню та протидії онлайн-насильству:

• Національна поліція 102 або єдиний номер екстреної допомоги 112
• Департамент кіберполіції Національної поліції України 0 800 50 51 70
• Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті 1545*3 (1545, далі обрати 3)
• Національна «гаряча» лінія для дітей та молоді 0-800-500-225 або короткий номер 116 111.

 1