З початком збройного конфлікту в Україні потреба в психосоціальній підтримці населення значно зросла, адже люди зіткнулися із такими кризовими подіями, до яких неможливо бути готовим. Психічне здоров’я та психосоціальна підтримка стали у 2024 році одним із пріоритетних напрямків діяльності закладів, які надають соціальні послуги.

В рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» 21 березня 2024 року фахівцями Вінницького обласного центру соціальних служб проведено в режимі онлайн першу зустріч з метою обміну досвідом для фахівців та психологів центрів надання соціальних послуг, центрів соціальних служб та територіальних центрів соціального обслуговування, що впроваджують груповий курс управління стресом для дорослих «Самодопомога Плюс».

Проведення обміну досвідом між спеціалістами дає можливість пошуку нових підходів, спрямованих на здійснення психосоціальної підтримки населення, постраждалого від війни, на рівні територіальних громад Вінницької області, використовуючи науково обґрунтований курс «Самодопомога Плюс».

Зустріч відкрила заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб Ольга Слободяник, яка наголосила на актуальності та важливості використання навичок психоемоційної саморегуляції, яким навчає даний курс у такий нелегкий час, який переживає вся країна.

Під час зустрічі з працівниками центрів модераторами – Інесою Юзьковою, Роксаною Пилявець та Тетяною Більо – були обговорені такі питання, як:
- планування та організація мультимедійного курсу «Самодопомога Плюс» в територіальних громадах;
- аналіз проблем, з якими стикаються спеціалісти під час проведення курсу;
- мотивація бенефіціарів до проходження циклу курсу «Самодопомога Плюс»;
- ресурси, які необхідні для проведення даного курсу;
- труднощі та досягнення у проведенні курсу «Самодопомога Плюс».

Власним досвідом щодо організації та проведення курсу у своїх територіальних громадах, а також історіями успіху поділилися фахівці та психологи з Джулинської, Крижопільської, Бершадської, Чечельницької, Якушинецької та Махнівської територіальних громад.

Як підсумок, були визначені заходи Вінницького обласного центру соціальних служб, спрямовані на підтримку працівників територіальних громад щодо впровадження курсу SH+. Це – наступні навчання фасилітаторів, планові супервізії для фасилітаторів, телефонне консультування та індивідуальні супервізії, обмін досвідом, що проходитеме раз на три місяці, а також виїзна допомога на місцях (за графіком).

1