У людей, які пережили несприятливі обставини, збільшується ризик виникнення соціальних проблем та проблем із психічним здоров’ям. Особливо це стосується тих, хто перебуває у постійному, хронічному стресі (дистресі). На жаль, таких людей за роки війни у нашій країні стає все більше. Тому їм необхідно надати доступ до різних видів психічної та психосоціальної підтримки, включно з психологічними інтервенціями. Проте, деякі види інтервенції не завжди доступні тим, хто їх потребує найбільше.

В рамках реалізації Всеукраїнської програми метального здоровʼя Ти як?, ініційованої Першою леді Олена Зеленська, психологами Вінницького обласного центру соціальних служб – Тетяною Більо та Роксаною Пилявець – 26 та 27 березня 2024 року проведено навчання для надавачів соціальних послуг територіальних громад Вінницької області з метою реалізації курсу управління стресом для дорослих «Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+).

Особливість даного курсу у тому, що людина, працюючи самостійно із своїм емоційним станом, набуває потрібних навичок управління власним стресом, у своєму темпі, у комфортних умовах, створених фасилітаторами групи.

Фахівці з 6 громад успішно опанували навички надання першої психологічної допомоги, подолання стресу, а також навички фасилітації різних груп населення і готові впроваджувати програму у своїх територіальних громадах.

Сподіваємося, що впровадження курсу «Самодопомога Плюс» у територіальних громадах Вінницької області допоможе відчути і зрозуміти кожному учаснику курсу, що навіть у випадку проблем, які складно вирішити, можуть існувати шляхи для зменшення наслідків їхнього впливу.

1