Згідно з чинним законодавством влаштуванню дитини передує навчання кандидатів у обласному центрі соціальних служб. 28 березня 2024 року завершилось навчання для 16 кандидатів у прийомні батьки, опікуни, піклувальники та усиновителі. Таке навчання тривалістю 7 днів у 2024 році проведено втретє. У навчанні брали участь кандидати з громад Вінницького, Гайсинського, Жмеринського, Могилів-Подільського, Тульчинського та Хмільницького районів.

Основна мета тренінгового курсу, який проводився згідно з варіативною програмою – розглянути основи функціонування сімейних форм виховання.

Базовий модуль (спільний для кандидатів, які готуються влаштувати дітей у різні форми сімейного виховання) складається із дев’яти тематичних модулів. Програма ставить перед учасниками завдання, які передбачають:
- визначення цінності та характеристики сім’ї;
- ознайомлення з нормативно-правовими засадами забезпечення прав дітей та підтримки сімей з дітьми;
- окреслення ролі сім’ї у задоволені потреб дитини;
- констатацію основних закономірностей розвитку дитини на різних вікових етапах;
- підготовку до змін в особистому та сімейному житті;
- підготовку до участі в організації переміщення дитини та сприяння адаптації дитини в новій сім’ї;
- ознайомлення з видами психологічної травми та її наслідками для дитини;
- навчання методам виховання та коригування поведінки дитини;
- ознайомлення з правами та обов’язками усиновлювачів, опікунів та прийомних батьків.

Учасники навчання отримали роздаткові та довідкові матеріали, які передбачені програмою. Для кандидатів підготовлено низку інтерактивних вправ, які покликані сформувати у них належний рівень батьківської компетентності для виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У навчанні взяла участь фахівчиня служби у справах дітей обласної військової адміністрації, яка окреслила нормативно-правові засади забезпечення прав дітей та підтримки сімей з дітьми.

1