Насильство – це завжди про сором та провину. Створіть безпечний простір, в якому немає місця цим почуттям. Постраждалі також повинні знати, що це не їхня провина. Поширеною реакцією постраждалих є відчуття, що інцидент стався з їхньої провини. Рішення про застосування насильства – свідомий вибір кривдника. Постраждала особа не несе відповідальності за кривдника. Тому важливо розуміти це і донести до неї. Приймайте постраждалу особу такою як вона є разом з її досвідом. Скажіть «Для мене дуже цінно, що ви поділилися зі мною власним досвідом».

Під час першої та усіх наступних зустрічей потрібно створити безпечний простір. Допоможіть постраждалій особі визначити безпечних людей, які будуть з нею в найближчі години та дні. За можливості створіть цілодобову соціальну підтримку постраждалої.

У спілкуванні із постраждалими уважно слухайте та не перебивайте. Пам’ятайте: ви працюєте для них, а не вони прийшли послухати ваші історії життя чи поради.

Під час спілкування з постраждалою особою дотримуйтесь наступних принципів:
- Не наполягайте, не тисніть, не примушуйте постраждалу особу говорити – створіть простір, де вона може почуватися вільно.
- Не сумнівайтеся в словах – якщо постраждала особа відчує, що ви їй не вірите – вона більше ніколи до вас не звернеться, бо буде боятись ваших реакцій і оціночних суджень.
- Не звинувачуйте її в тому, що сталося, не питайте, чому вона не діяла і нічого не змінювала в своєму житті – ви не знаєте усіх деталей ситуації, ресурсів і можливостей постраждалої. Це може тільки ускладнити емоційний стан людини і посилити її замкнутість.
- Не нав'язуйте своїх рішень і не наполягайте на вчиненні певних дій – як би вам не хотілося зробити все за постраждалу особу, не відбирайте в неї контроль за власне життя і гідність.
- Не будьте самовпевненими, будьте живою і теплою людиною, дозвольте постраждалій вести з вами діалог.

Спробуйте доступною мовою пояснити постраждалій особі особливості циклу насильства, що воно не припиниться саме собою. Зробіть акцент на тому що це потенційна загроза для життя та здоров'я постраждалої особи та її дітей.

За допомогою до працівників Обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися за тел.:
- 068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи);
- 097 578 82 89 (психолог); Viber: 097 578 82 89.

Консультації надаються з понеділка по четвер - з 9:00 до 18:00 год., в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

1

Матеріал взято з: Вільні від насильства https://t.me/vilni_vid_nasylstva