Все більше захисників і захисниць України повертається до цивільного життя. Це – наші однолітки, однокласники, односельчани; це – люди, які стоять поруч у громадському транспорті чи на касі магазину, і мало що видає в них ветеранів війни. Власне, як і те, крізь що вони проходять, аби повернутися не лише додому, а й до нормального життя. Важливо, щоб під час повернення у цивільне життя українські ветерани відчували підтримку та свою значимість для громади.

З 1 по 7 квітня 12 родин ветеранів війни із 7 територіальних громад взяли участь у програмі соціального відновлення на базі одного із рекреаційних закладів Вінницькій області. Це – друга група учасників, які приєднались до пілотування першого етапу послуги соціальної адаптації ветеранів війни та членів їхніх родин на Вінниччині.

Протягом тижня з ветеранами та їхніми родинами працювали психологи, фахівці соціальної роботи, соціальні педагоги. У центрі уваги програми соціального відновлення – не лише ветерани, які повернулися, а й їх сім’ї. Ключова мета – створити умови для повернення родини ветерана до цивільного життя, допомогти родині взаємодіяти із врахуванням викликів війни.

Заїзд став можливим завдяки підтримці Червоного Хреста України у співпраці з Міністерством соціальної політики України, Міністерством внутрішніх справ України, Вінницькою обласною військовою адміністрації, Департаментом соціальної та молодіжної політики Вінницької обласною військовою адміністрації та Вінницьким обласним центром соціальних служб.

Учасники програми соціального відновлення взяли участь в різних заходах, спрямованих на сприяння формуванню стійкості ветеранів війни до бойової психологічної травматизації, зменшення впливу наслідків травматичних подій на психічне здоров’я ветеранів війни, формування довірливих стосунків із членами сім’ї, розуміння відповідального батьківства, попередження та запобігання домашньому насильству, превенцію різних форм залежностей в сім’ях ветеранів війни.

Соціальний супровід родин ветеранів під час перебування їх в рекреаційному закладі забезпечили – Тетяна Томчук, начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи та Тетяна Бойко, провідний фахівець із соціальної роботи. Психологічний супровід учасників програми забезпечили – Людмила Євсєєва, сімейний кризовий психолог та Інна Дємєнтєва, кризовий психолог. Завдяки злагодженій та професійній роботі команди психологів та працівників соціальної сфери учасники програми отримали знання та навички, які допоможуть ветеранам та їх сім’ям під час повернення у цивільне життя.

1