11 квітня у Вінницькій області стартував проект "Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату", який реалізує МБФ «Партнерство «Кожній дитині» за фінансової підтримки UNICEF Ukraine та всебічної допомоги Віницької ОВА.

Відбір для участі у проекті пройшли 11 громад Вінниччини - Вінницька, Жмеринська, Ямпільська, Могилів-Подільська, Ладижинська, Піщанська, Турбівська, Тиврівська, Глуховецька, Райгородська та Крижопільська.

Перед підписанням меморандумів про співпрацю між громадами та МБФ «Партнерство «Кожній дитині» з керівниками громад спілкувались Перший заступник начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна, регіональна координаторка проекту Тетяна Галузинська, діючі в області сім’ї патронатних вихователів та представники партнерських структур та закладів, які будуть дотичні до впровадження патронату над дитиною, у Вінницькій області.

Наталя Заболотна переконливо висловила позицію ОВА: «Державницька політика сьогодні, не дивлячись на важкий час випробувань, визначила для себе пріоритетом охорону дитинства, а для кожної дитини – реалізацію її права на сімейне виховання». Таким чином для громад визначено завдання - у 2024 році у кожній громаді Вінниччини має з‘явитися сім‘я патронатного вихователя.

У заході взяли участь Олена Стоялова, директор обласного центру соціальних служб та Світлана Осадча, начальник відділу організації навчальних заходів для сімейних форм виховання.

Олена Стоялова у своєму виступі навела статистичні дані 2024 року стосовно тих категорій сімей, які є своєрідними маркерами, що визначають потребу області у невідкладному створенні сімей патронатних вихователів: станом на 1 квітня 2024 року у 394-ти сім’ях існує ризик соціального сирітства, у 379 сім’ях є ризик відібрання дітей, у 24 сім’ях діти постраждали від домашнього насильства та жорстокого поводження. За даними Національної поліції протягом січня та лютого в області притягнено до адміністративної відповідальності через невиконання батьківських обов’язків більше як 580 сімей.

Крім того, через відсутність патронатних сімей 194 дітям не вдалось уникнути потрапляння до закладів інституційного догляду та виховання: 120 дітей перебувають в обласних спеціалізованих будинках дитини системи охорони здоров’я, 50 дітей – у центрах соціально-психологічної реабілітації, 24 дітей відібрано без позбавлення батьківських прав.

Також директор обласного центру соціальних служб поділилась досвідом та результатами діяльності патронатних вихователів області. Переконливим аргументом на користь патронату стали напрацювання семи громад, у яких впроваджено патронат над дитиною або були спроби це зробити - Вінницької, Могилів-Подільської, Оратівської, Погребищенської, Турбівської, Уланівської, Хмільницької.

Протягом 2019 - 2024 років під патронат було влаштовано 47 дітей. За результатами роботи сімей патронатних вихователів, за участю міждисциплінарних команд, до складу яких входили різні спеціалісти, та завдяки соціальному супроводу, що було забезпечено біологічним родинам дітей, які опинились у складних життєвих обставинам: 2 дитини усиновлено, 10 дітей влаштовано в дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, 5 дітей - під опіку. Найголовніше досягнення патронату у Вінницькій області - лише 1 дитина потрапила до інтернатного закладу, а 24 дитини - повернулись до біологічних батьків.

2