15-16 квітня працівниками Вінницького обласного центру соціальних служб проведено навчання для членів міждисциплінарної команди, яка має долучатись до роботи з дітьми, влаштованими в патронатну родину.

Тренінгове заняття «Міждисциплінарна команда: партнерство та прийняття рішень в найкращих інтересах дитини» є завершальною частиною навчального курсу з підготовки кандидатів у патронатні вихователі та їх помічники.

Відповідно до чинного законодавства, до соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, в тому числі влаштованих під патронат, активно долучаються суб’єкти соціальної роботи, які працюють у складі міждисциплінарних команд, що створюються в громадах службами у справах дітей під кожний соціальний випадок.

Учасниками тренінгу стали працівники служби у справах дітей, центру надання соціальних послуг, відділів соціального захисту населення, освіти, молоді та спорту Глуховецької селищної ради, психолог інклюзивно - ресурсного центру, поліцейський офіцер громади, інспектор ювенальної превенції, кандидатка в патронатні вихователі та її добровільний помічник. Крім того, у навчанні взяли участь фахівці із населеного пункту, в якому буде створено патронатну сім’ю: староста старостинського округу, соціальний педагог школи, медичний працівник амбулаторії загальної практики сімейної медицини, які також входять до складу міждисциплінарної команди.

Глуховецький селищний голова Олександр Амонс, який відвідав навчальний захід, відмітив важливість впровадження патронату у громаді та висловив впевненість, що діяльність патронатної родини розширить можливості соціальної підтримки сімей з дітьми, які потрапили у скрутні життєві ситуації.

Протягом активної 2-денної роботи учасники тренінгу знайомились із чинним законодавством, виконували індивідуальні та групові вправи, планували та документували спільні дії.

На прикладі сім’ї, щодо якої надійшла інформація про ймовірну загрозу життю та здоров’ю двом малолітнім дітям, детально опрацювали алгоритм дій, починаючи з оцінки рівня безпеки дітей до влаштування їх в патронатну родину та складання індивідуальних планів соціального захисту.

Під час заключного кола учасники відмітили, що чітке розуміння своєї ролі у роботі команди на кожному з етапів ведення випадку, підсилить їх взаємодію та сприятиме прийняттю рішень в найкращих інтересах дітей.

За результатами навчання кандидатів у патронатні вихователі громада отримає рекомендації Вінницького обласного центру соціальних служб та зможе укласти договір про умови запровадження та організацію функціонування послуги патронату над дитиною, що надаватиметься сім’єю патронатної виховательки.

Довідково: Починаючи з 2019 року у Вінницькій області підготовлено 10 кандидатів у патронатні вихователі та їх помічники, створено 7 патронатних сімей, в яких догляд та реабілітацію отримали 45 дітей із 22-х сімей. Після тимчасового перебування в родинах патронатних вихователів 24 дитини повернулись до біологічних батьків. Щодо інших батьки були позбавлені батьківських прав, після чого 2 дитини усиновлено, 5- влаштовано під опіку, 10 - до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

1