Довіра між батьками і дитиною — це однозначно реальність, яка необхідна всім родинам. Менше з тим, довіра між батьками і дітьми відрізняється від довіри між двома дорослими. Важко заперечити, що батьки і діти мають різні права та обов’язки, а тому відрізняється і рівень їхньої відповідальності. До певного віку батьки несуть повну відповідальність за дитину і за те як забезпечено її комфорт.

Трирічна дівчинка цілком точно може обрати, яку їй одягнути сукню: синю чи фіолетову. Однак якщо на вулиці різко похолоднішало й наступного дня вже не 25 градусів тепла, а лише 15, то дитина в такому віці навряд чи прийме правильне рішення про відповідний одяг. Тому батьки можуть і мають підключити власну відповідальність та окрім сукні одягти дитині светрик. Це не означає, що дитині не довіряють, це означає те, що для неї прагнуть комфорту. Проявом довіри в цьому випадку може стати така фраза: «Ти одягнула светрик, бо сьогодні прохолодно. Якщо тобі стане жарко - можеш його зняти». Батьки довіряють дитині, але і забезпечують її комфорт, а дитина чує чесне пояснення ситуації, що також стимулює довіру.

Відносини батьків і дітей мають будуватися на довірі, коли вони діляться своїми думками, емоціями та переживаннями. З іншого боку, довіра між дитиною і дорослим відрізняється від довіри між двома дорослими, тому не потрібно залучати дітей до деяких тем, як-от проблеми в стосунках між батьками. Довіра має свої межі. Розповісти, що мамі сумно і як вона почувається — це добре, але двері у кімнату, де вирішується конфлікт між батьками, слід тримати зачиненими.

Довіра між батьками й дітьми — це пошук балансу та встановлення конкретних меж. З віком ці межі змінюються і спектр тем, про які потрібно говорити, та виборів, які може робити дитина, розширюватиметься. Нікому не спаде на думку давати новонародженій дитині м’ясо, бо вона просто до цього не готова. Те саме і з балансом довіри та відповідальності.

Довіру часто плутають із вседозволеністю. Здається, що якщо повністю довіряти дитині, то її стане неможливо контролювати. Щоби контролювати не доводилося, а довіряти стало легше, варто вибудовувати дуже чіткі межі для дитини.

Межі — це розуміння того, яка поведінка і в яких умовах є прийнятною та неприйнятною. Так дитина матиме свою свободу, але в зрозумілих для неї межах.

Таких меж мають дотримуватися і батьки. Якщо в дитини є своя кімната, то перш ніж увійти, варто завжди стукати, і якщо дитина не хоче пускати батьків у свою кімнату, то це її право, оскільки це її особисті кордони.

Щоб уникнути вседозволеності, дитина має також розуміти, що всі її дії мають певні наслідки. Якщо вона сказала комусь неприємні речі, то має розуміти, що ця людина буде на неї ображена. Батьки не повинні вирішувати конфлікти замість дитини, вони мають давати їй інструменти або поради щодо поведінки в тій чи тій ситуації. Це і є довіра, впевненість у тому, що дитина зможе впоратися сама. Якщо дитина розумітиме наслідки своїх дій, то почуватиметься самостійною, а батьки довірятимуть тим рішенням, які вона приймає. Це вміння неодмінно знадобиться і в дорослому житті.

Джерело: https://osvitoria.media/experience/vzayemyny-zasnovani-na-doviri-yak-i-navishho-buduvaty-yih-z-ditmy/

01