Влаштуванню дітей, які залишились без батьківського піклування, в різні форми сімейного виховання передує навчання кандидатів у обласному центрі соціальних служб. 30 квітня 2024 року завершилось навчання для 13 кандидатів в опікуни, піклувальники та усиновлювачі. Це – четверте навчання у поточному році, яке тривало 7 днів. У навчанні брали участь кандидати з громад Вінницького, Могилів-Подільського, Тульчинського та Хмільницького районів.

Основна мета тренінгового курсу, який проводився за модульною програмою – розглянути основи функціонування форм сімейного виховання.

Базовий модуль для кандидатів, які готуються влаштувати дітей у різні форми сімейного виховання складається із дев’яти тематичних модулів. Програма ставить перед учасниками низку завдань, виконання яких допомагає учасникам зрозуміти труднощі, які можуть виникнути після влаштування дітей.

Варіативні модулі допомагають кандидатам більш поглиблено ознайомитись з обраною ними формою сімейного виховання та сформувати чітке уявлення про особливості забезпечення її функціонування.

Учасники навчання отримали наочні та довідкові матеріали, які передбачені програмою. Для кандидатів підготовлено низку інтерактивних вправ, що покликані сформувати у них належний рівень батьківської компетентності для виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У навчанні взяла участь фахівчиня служби у справах дітей обласної військової адміністрації, яка окреслила нормативно-правові засади забезпечення прав дітей та підтримки сімей з дітьми.

Обласний центр соціальних служб проводить навчання для кандидатів щомісячно. Така інтенсивність роботи сприятиме зниженню рівня соціального сирітства в області.

01