Вінницьким обласним центром соціальних служб завершено навчання 8-ої у 2021 році групи кандидатів в прийомні батьки, усиновителі та опікуни за українською версією програми ПРАЙД.
Протягом восьми днів кандидати займалися у групі з фахівцями обласного центру соціальних служб Миколою Ільчуком та Оксаною Яворською.
Слухачами опрацьовано низку навчальних модулів. Учасників ознайомлено з основними етапами розвитку дитини за Е. Еріксоном. Це дало змогу кандидатам проаналізувати власний індивідуальний розвиток та особисті сфери життєдіяльності. Також слухачі взяли до уваги презентовані координаторами заходу стилі батьківської поведінки та визначили стиль, який домінував у їх родинах. Виконуючи домашні завдання, кандидати проаналізували своє соціальне оточення, побачили зв’язки сім’ї з іншими особами і громадою; складали власну історію втрат, пропрацювали етапи переживання втрати, що дасть їм можливість в майбутньому допомогти дитині подолати втрату.
Учасники тренінгу дізнались про методи виховання дітей, поведінкові особливості дитини, які ускладнюють процес спілкування та взаємодії з нею; про заходи, які слід здійснити для посилення сімейних зв’язків. Під час виконання рольової гри «Як сказати дитині про те, що вона не рідна» кандидати, обравши відповідні ролі, презентували способи повідомлення відповідно до віку дитини.
Батьками розглянуто доцільність налагодження стосунків з біологічними родичами дитини, яка залишилася без батьківського піклування, шляхи вивчення та збору інформації про життєву історію дитини, усвідомлення власних емоцій та почуттів дитини.
2 вересня до навчального процесу приєдналася фахівець навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти Вінницької області Людмила Адамчук, яка ознайомила слухачів з мережею закладів системи освіти, в якій практичні психологи та соціальні педагоги надають відповідні послуги дітям; ознайомила з періодизацією розвитку за Л. Петрановською.
3 вересня практичний психолог обласної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І.Ющенка Аліна Хранітель розповіла про роботу обласного дитячого центру психічного здоров’я з консультативним прийомом; про алгоритм надання психіатричної допомоги дітям; про поведінку з відхиленнями у дитини, на яку слід звернути увагу батькам; про причини відставання у розвитку дітей, які цілодобово перебували у закладах інституційного догляду та виховання.
В останній день навчання заступник начальника відділу усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах дітей облдержадміністрації Оксана Йосипчук наголосила на основних нормативно-правових аспектах влаштування дітей-сиріт / дітей, позбавлених батьківського піклування до сімей кандидатів в усиновителі, опікуни / піклувальники, прийомні батьки та відповіла на низку запитань слухачів.
У підсумковому колі тренінгу кандидати зазначили, що до питання батьківства потрібно підходити відповідально, постійно займатися самоосвітою та вирішувати труднощі, які виникають у процесі виховання дітей на ранніх етапах, звертаючись за допомогою до відповідних фахівців. Здобуті знання допоможуть батькам усвідомлено влаштувати дитину / дітей у свою сім’ю та сприятимуть особистісному зростанню майбутніх прийомних батьків, опікунів / піклувальників та усиновлювачів.
В процесі підготовки висновків та рекомендацій за результатами проведеного навчання обласним центром соціальних служб та службою у справах дітей облдержадміністрації заплановано виїзд до Агрономічної територіальної громади.

123456789