«Чоловіки не плачуть», «чоловіки не скаржаться», «справжні чоловіки все стерплять», – такі твердження та настанови українські хлопчики чують ледь не з народження. На важливість цієї теми в Мурованокуриловецькій селищній ТГ звернули увагу старости старостинських округів. Також до діалогу долучилися психологи, працівники «Центру надання соціальних послуг», головний спеціаліст служби у справах дітей та представник КЗ «Обласного комплексного центру надання соціальних послуг».
16 вересня, під час інформаційно-просвітницького заходу працівниками обласної мобільної бригади було відмічено, що чоловіки-жертви різних форм насильства, не поспішають просити про допомогу. Однією з причин є те, що вони не здогадуються, що є об’єктами насильства та вважають, що заборону спілкуватися з друзями можна трактувати як психологічне насильство, а незаконне обмеження пересування – як фізичне насильство.
Приблизно кожен десятий чоловік, який страждає від побутового насильства, отримував ляпаси, побої чи травми від кинутого в нього предмету, що лежав під рукою. Іще частіше чоловіки розповідають про психологічний тиск, коли їм забороняють соціальні контакти через ревнощі, повністю контролюють їхні дії, принижують та ображають. Чоловіки так само часто, як і жінки, зізнаються в тому, що хоча б раз переживали домашнє насильство в партнерських стосунках. Звісно, кривдниками в сім’ях можуть виступати й інші чоловіки або неповнолітні, однак, вочевидь, найчастіше все ж таки чоловіки потерпають від насильства з боку жінок. Про це розповіла учасникам зустрічі психолог мобільної бригади Тетяна Більо. Крім того, вона повідомила що за результатами спостережень та аналізу інформації, чоловіки які постраждали від домашнього насильства, не звертаються про допомогу через суспільний стереотип, що подібні речі не повинні бути надбанням громадськості, про таке соромно говорити та через те, що їм не повірять.
Тетяна Бойко, провідний фахівець із соціальної роботи зазначила, що одним з ефективних кроків у напрямку протидії різним формам насильства є ратифікація «Стамбульської конвенції» (Конвенція Ради Європи про запобігання насильству проти жінок та домашнього насильства, відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі). Цей документ визнає потерпілими, зокрема, і чоловіків. Вона також додала, що у своїй діяльності працівники обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги спираються на принципи та стандарти Стамбульської Конвенції. Підготовка фахівців, правовий захист та допомога постраждалим, участь в розробці нормативно-правових документів - змістовна відповідь домашньому насильству.
Оксана Чорнобай, фахівець із соціальної роботи, наголосила на важливості широкого публічного інформування щодо питання запобігання домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі. З огляду на це, вона звернула увагу на роботу спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, про запроваджену нову субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам та результати діяльності обласної мобільної бригади.

За допомогою до працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися:
068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи);
097 578 82 89 (психолог);
Viber: 097 578 82 89.
Консультації надаються з понеділка по четвер - з 9:00 до 18:00 год., в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

123456