Кожен хоче бути позитивним батьком чи матір'ю. Але що це означає? Поняття «позитивне виховання» стає все більш і більш застосовуваним явищем в батьківській практиці. Простіше кажучи, позитивною виховною поведінкою є така, яка живить розвиток дітей за допомогою їх основних здібностей. Замість того щоб зосереджувати свою увагу на слабких місцях і «дефіцитних» сторонах дитини, позитивне виховання пропонує зробити акцент і звернути увагу на формування сильних сторін і стійкості у дитини.

Із багатьох способів, що використовуються у сфері позитивного виховання дітей, ви можете вибрати для себе два найосновніших: бути позитивним прикладом для наслідування і допомагати їм повірити в себе.

Тим як батьки живуть своїм власним життям і роблять «правильні речі», вони чинять глибокий і сильний вплив на своїх дітей, навіть коли здається, що ніхто не бачить. Адже діти навчаються тому як потрібно вирішувати проблеми і критично мислити про навколишній світ в першу чергу, спостерігаючи за своїми батьками.

Є ключові способи, за допомогою яких поведінка батьків може служити зразковою моделлю для дитини.

Керуйте своїм гнівом. Гнів є одним з найбільших чинників, що перешкоджає важливим людським взаєминам. Коли дорослі діють імпульсивно, кричать один на одного, діти дуже ймовірно наслідуватимуть їх приклад. Така поведінка може призвести радше до булінгу в школі (знущанням над іншими дітьми), але ніяк не до розвитку в них навичок саморегуляції - здатності зупинити або стримати дію, замість того, щоб вести себе імпульсивно.

Перестаньте звинувачувати інших і допоможіть дітям зробити те ж саме! Коли ви збираєтеся когось звинуватити у проблемі, що виникла, зупиніться! Подумайте про свою особисту роль у ній, проявіть співчуття до інших і подумайте над вирішенням проблеми.

Визнавайте свої помилки. Діти зараз ростуть у світі, де до них ставляться просто нереальні вимоги досконалості. Коли дорослі визнають свої помилки і навчаються на них, відкриваючи себе таким чином для зворотного зв'язку, і при цьому беруть відповідальність за свої вчинки та рішення, діти неодмінно навчаються робити те ж саме.

У кожної дитини є свій внутрішній компас, який за допомогою позитивного виховання дозволить їй повірити в себе і стати успішною в школі й у житті. Навіть невелика, повсякденна взаємодія батьків та їх дітей приховує у собі серйозний потенціал для того, щоб це відбулося.

Батьки допомагають дітям повірити в себе, коли вони підтримують дітей, хвалять за зусилля, допомагають зосередитися на прийнятті рішення, допомагають дітям вчитися на власних помилках і отримувати досвід.

Позитивне виховання - це потужний інструмент для росту здорових малюків! Коли ви приведете в дію ці методи позитивного виховання, ви будете впевнені в житті ваших дітей не тільки сьогодні, але й на багато років вперед.

01

Джерело: https://childdevelop.com.ua/articles/upbring/2/