Проблема домашнього насильства в українських родинах, на жаль, не втрачає своєї актуальності. Якщо вдома систематично б’ють, ображають, критикують усе, що ви робите, принижують, не дають самостійно ступити кроку або вільно висловити свою думку – це не просто внутрішні родинні конфлікти чи модель стосунків у сім’ї, це - насильство.

12 червня керівник Обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, Оксана Чорнобай провела інформаційний захід для працівниць безпечного простору «Затишно space» на тему «Діти і домашнє насильство. Що робити, якщо ви дізналися про жорстоке поводження з дітьми».

Жорстоке поводження з дітьми і нехтування їхніми інтересами можуть мати різні види і форми, а наслідки завжди несуть серйозний вплив на здоров’я, розвиток та соціалізацію дитини.

Насильство у ставленні до дитини відноситься до найважчих психологічних травм. Порушення, що виникають внаслідок насильства, зачіпають усі рівні функціонування дитини: пізнавальну та соматичну сферу, перешкоджають її самореалізації в майбутньому, викликають порушення поведінки — ранню алкоголізацію, наркотизацію, аутоагресію. Дитина, яка постраждала від насильства, в майбутньому сама може стати потенційним кривдником для суспільства та свого близького оточення.

Учасниць заходу ознайомлено з тим як насильство в сім’ї впливає на дітей та як розпізнавати ознаки того, що дитина може страждати від насильства (зовнішні, поведінкові та психоемоційні).

Працівницям простору «Затишно space» надано контакти гарячих ліній «Куди звертатися за допомогою для дитини, яка постраждала від жорстокого поводження в тому числі домашнього насильства».

Для довідки:

«Затишно space» – Всеукраїнська мережа просторів для жінок та дівчат. Мета простору – захищати відвідувачок і забезпечити надання психологічної, соціальної та юридичної допомоги. Також діяльність простору спрямована на протидію ґендерно зумовленому насильству. Всі послуги є безоплатними. «Затишно space» є місцем для саморозвитку та навчання. Проєкт реалізується Благодійним фондом “Схід SOS”.
Адреса: м. Вінниця, вул. Порика, 19 (приміщення 72).
Телеграм канал: https://t.me/zatyshnoVinnytsia

За допомогою до працівників Обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися за тел.:

068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи);
097 578 82 89 (психолог);

Viber: 097 578 82 89.

Консультації надаються з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год, в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

 1