Під час війни багато українців відчувають симптоми тривоги, депресії, відсутність мотивації, а також мають проблеми зі сном та зниженою концентрацією уваги. Чимало людей скаржаться на виснаженість і відчуття нездатності ефективно займатися звичними щоденними справами.

В червні 2024 року працівники Вінницького обласного центру соціальних служб завершили черговий груповий курс управління стресом для дорослих «Самодопомога Плюс» (SH+). Учасницями програми стали відвідувачки безпечного простору «Затишно space» у м. Вінниця.

«Самодопомога Плюс» (SH+) – це груповий курс управління стресом розроблений в рамках реалізації Всеукраїнської програми метального здоровʼя Ти як?, ініційованої Першою леді Олена Зеленська, Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Даний курс має на меті допомогти дорослим людям, які перебувають у вкрай несприятливих та надзвичайних умовах, навчитись керувати власним стресом. Доведено, що у людей, які переживають стрес, «Самодопомога Плюс» запобігає виникненню важких психологічних станів та психічних розладів. Під час заняття учасниці відпрацювали навички саморегуляції за допомогою технік та методик даного курсу.

Курс розроблений на основі п'яти основних навичок:

Навичка 1. Заземляємося. Заземлення означає повернення нашої уваги до моменту «тут і зараз», замість того щоб опинитися в полоні емоційних бурь.

Навичка 2. Відчіплюємося з гачка. Відчіплення з гачка розвиває навичку заземлення. Вона передбачає відчеплення від важких думок і почуттів, дозволяючи собі помічати і називати їх, а потім перенаправляти увагу до моменту «тут і зараз».

Навичка 3. Діємо згідно з власними цінностями. Ця навичка передбачає визначення особистих цінностей і поведінки, яка відповідатиме цим цінностям.

Навичка 4. Проявляємо доброту. Опанування цієї навички передбачає прояв доброти як стосовно себе, так і стосовно інших.

Навичка 5. Створюємо простір. Це більш вдосконалена техніка для відчеплення від важких думок та почуттів. Вона передбачає здатність помічати і називати важкі думки і почуття, дозволяти їм з'являтися і зникати замість того, щоб боротися з ними.

Кожна навичка є ключовою частиною навчання управлінню стресом.

Якщо ми будемо піклуватись про себе, про своє ментальне та фізичне здоровʼя – нам буде значно легше пережити усі випробування нашого життя.

Довідка:

«Затишно space» – Всеукраїнська мережа просторів для жінок та дівчат. Мета простору – захищати відвідувачок і забезпечити надання психологічної, соціальної та юридичної допомоги. Також діяльність простору спрямована на протидію ґендерно зумовленому насильству. Всі послуги є безоплатними. «Затишно space» є місцем для саморозвитку та навчання. Проєкт реалізується Благодійним фондом “Схід SOS”.

Адреса: м. Вінниця, вул. Порика, 19 (приміщення 72).

🔹Телеграм канал: https://t.me/zatyshnoVinnytsia

01