Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти ґендерного насильства». Насильство проти жінок або гендерно зумовлене насильство – це будь-який акт насильства за ознакою статі, що завдає або може завдати фізичної, сексуальної чи психологічної шкоди або страждання жінкам, включаючи погрози здійснення таких актів, примус чи свавільне обмеження свободи, незалежно від того, відбувається це в суспільному чи особистому житті. У 1999 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.
Історичною передумовою дню стала подія, що відбулася в 1961 році в Домініканській Республіці. Три сестри Патрія, Мінерва і Марія-Тереза Мірабал були політичними активістками, старшій з них на момент смерті було 35 років, а наймолодшій - лише 24 роки. За наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо сестер позбавили життя. Жінок і їх водія витягли з машини і палицями забили на смерть, а тіла скинули в урвище. Таким чином, вбивці сподівалися, що вийде замести сліди злочину, але дуже помилялися. Цим вбивством Р.Трухільо запустив механізм народного гніву. Через шість місяців після злочину диктатор попрощався не тільки з владою, а й із життям. А сестри Мірабаль стали народними героїнями.
Акція «16 днів проти ґендерного насильства» започаткована у червні 1991 року Центром жіночого глобального лідерства та Форумом з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20 країн світу. З того часу у щорічних кампаніях проти насильства взяли участь понад 1000 організацій та осіб з більш ніж 100 країн. Україна приєдналась до кампанії «16 днів проти ґендерного насильства» у 2000 році за ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» та при підтримці Інституту Відкритого Суспільства, а вже у 2001 році акція вийшла на загальноукраїнський рівень, об’єднавши 20 регіонів та 75 державних та неурядових організацій. З того часу 25 листопада в Україні відзначається Міжнародний день ліквідації насильства проти жінок.
Конституція України проголошує рівність усіх громадян, у тому числі незалежно від статі. Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» націлений на досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом правового забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ліквідації дискримінації за ознакою статі та застосування спеціальних тимчасових заходів, спрямованих на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією і законами України.
Приєднуючись до акції «16 днів проти насильства», ми говоримо насильству чітке «Ні!», показуємо постраждалим особам, що вони не залишені на одинці та мають підтримку і розуміння. Символічним позначенням заходу є помаранчевий колір. Аби висловити свою солідарність та підтримати акцію, ви можете одягнути щось помаранчеве або пов’язати стрічку такого кольору. Таким чином ви приєднаєтесь до участі в акції.

213