В круговерті сучасності, в час інноваційних технологій всім нам помітно не вистачає чогось справжнього, щирого, чуттєвого. Сьогодні, коли весь світ прямує вперед до пізнання нового, сучасного так важливо, щоб осторонь не залишилися справжні людські почуття: любов, щасливе дитинство, материнство, сім’я, дружба тощо.
Сім’я завжди буде основою життя людини, джерелом її щастя. Батьки щасливі дітьми, діти щасливі батьками – такий природний взаємозв’язок. І якщо в цій системній взаємодії порушується найголовніше – безпека дитини, - на допомогу приходять прийомні батьки.
Душевна близькість, прояв безумовної любові та чуйності в прийомній сім’ї і є тим фундаментом, що сприяє зціленню дитячих душевних травм, формуванню у дитини віри в своє майбутнє та відновлює довіру до світу, допомагає формувати відчуття безпечного середовища. Саме цим найважливішим питанням в житті прийомної дитини присвячено онлайн навчання ще однієї групи прийомних батьків на тему: «Психологічна безпека дитини. Доступність батьків», яке проведено Вінницьким обласним центром соціальних служб з 6 по 9 грудня. І знову йшлось про важливі та істинні переживання дитини, про дитячі травми і їх наслідки за допомогою теоретичних надбань та аналізу досвіду спілкування в прийомних родинах.
В атмосфері довіри та розуміння відбувався процес взаємодії спеціалістів центру - практичних психологів Тетяни Ковальчук та Миколи Ільчука, начальника відділу інформаційно-аналітичної роботи Юлії Горенюк, - з прийомними батьками.
Розгляд життєвих ситуацій через призму дитячого сприйняття допоміг батькам переглянути свої погляди, знайти відповіді на питання, які їх турбують. Батьки з усвідомленням і прийняттям підійшли до розгляду питання щодо важливості для прийомної дитини спілкування зі своїми біологічними родичами. Знаходячись в колі однодумців, батьки обмінювались своїми переживаннями та емоціями, обговорювали проблеми, які їх хвилюють.
Крім того, прийомні батьки мали нагоду отримати від Юлії Горенюк юридичні консультації щодо шляхів вирішення правових питань, які виникають в їх сім’ях та потребують вирішення.
Під час проведення модуля «Психологічна безпека в Інтернеті» практичний психолог обласного центру Микола Ільчук зосередив увагу батьків на загрозах для дітей та підлітків, які приховує Інтернет та соціальні мережі. Прийомні батьки змогли підвищити рівень обізнаності щодо інтернет-сленгу, дізнатись як уберегти дітей в онлайні від шкідливих матеріалів кібербулінгу, суїцидальних інтернет-схем, сексуального насильства тощо.
Навчанням, яке відбулось, завершено проведення заходів з підвищення виховного потенціалу для прийомних батьків та батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, що передбачались планом на 2021 рік.

 viber 2021 12 13 10 27 17 23711 viber 2021 12 07 18 15 43 45413IMG 20211209 1541161