25 та 27 січня для фахівців, які надають послуги сім’ям з дітьми у територіальних громадах області начальником відділу організації навчальних заходів для сімейних форм виховання Світланою Чижик проведено одноденні тренінги «Методи виховання та їх застосування».
Під час тренінгів розглянуто стилі сімейних взаємин, їх вплив на розвиток та формування особистості дітей, причини, які заважають змінити поведінку дитини.
В ході обговорення навчального прикладу учасники тренінгу дійшли висновку, що складна поведінка дітей є сигналом про те, що їх потреби не задоволені повною мірою. Не розуміючи цього, батькам буде досить важко змінити поведінку дитини.
Крім того, учасниками навчання розглянуто методи підтримки дисципліни, а саме покарання та заохочення. Проаналізувавши різні види покарань, фахівцями визначено, що найдієвішим методом покарання є обмеження, за виключенням обмежень в задоволенні фізіологічних потреб і спілкуванні. Лише при покаранні обмеженнями, які були попередньо обговорені з дитиною, зберігаються теплі відносини між батьками і дітьми.
Але отримуючи лише обмеження, дитина не відчує любові батьків, тому не сформує позитивного ставлення до себе і впевненості в тому, що вона може справитися із завданням та досягти своєї мети. Найдієвіший шлях для формування та підкріплення бажаної поведінки – це заохочення та підтримка. Такі методи викликають позитивні емоції, покращують стосунки між дитиною і дорослими та сприяють повтору бажаної поведінки.

12978310611