Дитина, школа, батьки, виховання… Таке цікаве відчуття викликає поєднання цих слів. Ми народжуємось, розвиваємось, навчаємось, дорослішаємо, стаємо батьками і знову навчаємось, але вже як відповідальні батьки, щоб розвиватись в процесі дорослішання дитини, виховуючи її. Такий плинний процес, який передбачає знання дитячої психології, наявність мудрості, терпіння, навичок, а головне – почуття безумовної любові та усвідомлення того як важливо, щоб поруч з дитиною був той відповідальний люблячий дорослий, з яким вона може відчути себе в безпеці, гармонійно розвиватись і зростати щасливою.
Вінницьким обласним центром соціальних служб розпочато проведення навчальних програм щодо підвищення виховного потенціалу прийомних батьків, які заплановано у 2022 році. Перше навчання відбулось протягом чотирьох днів - 1 по 4 лютого.
Спільно з соціальними працівниками, які супроводжують сім’ї, учасники розглянули тему «Створення безпечного середовища. Доступність батьків». Під час навчання прийомні батьки мали можливість поринути в емоційний світ прийомної дитини, зрозуміти причини поведінкових змін та зосередити увагу на формуванні гармонійної взаємодії в системі «батьки - діти». Це допомагає прийомній дитині зцілитись, відчути себе в безпечному середовищі та повернути їй довіру до світу.
Прийомні батьки змогли детально розглянути трансформування прив’язаності через зміну умов середовища та особистого простору прийомної дитини, досвіду гармонійної дитячої взаємодії навколо і всередині поруч з відповідальним дорослим, стосунки з яким гарантують постійність, будуються на основі почуття довіри і прийняття. Це сприяє формуванню у дитини такого необхідного ресурсу особистості як самоцінність, стресостійкість та всебічний розвиток.
Прийомні батьки обмінялись досвідом спілкування дітей з біологічними батьками та біологічними родичами, усвідомлюючи її цінність для дитини.
Спільно з практичним психологом обласного центру соціальних служб Тетяною Ковальчук прийомні батьки змогли опрацювати проблемні моменти в системі «батьки - діти» та знайти шляхи їх вирішення.
Начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи обласного центру соціальних служб Юлія Горенюк зосередила увагу батьків на нормативно-правових засадах функціонування прийомних сімей. Спільно з батьками розглянуто питання захисту майнових прав дитини, особливостей навчання (в т.ч. інклюзивного), набуття повної цивільної дієздатності, надання послуг дітям з інвалідністю, особливостей дитячої праці, запобігання вчиненню домашнього насильства та жорстокого поводження в сім’ї тощо. Під час навчання в дружній та партнерській атмосфері прийомні батьки мали нагоду отримати юридичні консультації щодо шляхів вирішення правових питань, які виникають в їх сім’ях.
Надзвичайно актуальну та потрібну для вивчення батьками тему «Психологічна безпека в Інтернеті», що стосується зовнішньої безпеки дитини, висвітлив практичний психолог обласного центру Микола Ільчук. Увагу батьків було зосереджено на загрозах для дітей та підлітків, які приховують Інтернет та соціальні мережі. Прийомні батьки змогли підвищити рівень обізнаності щодо Інтернет-сленгу, дізнатись як уберегти дітей від шкідливих матеріалів кібербулінгу, суїцідальних Інтернет-схем, сексуального насильства. Батькам була надана можливість ознайомитися з тематичними матеріалами на порталі «Дія» та отримати електронний сертифікат за результатами їх опрацювання. Прийомні батьки ознайомились з основними правилами безпечної роботи в Інтернеті та отримали рекомендації щодо взаємодії з дитиною, яка постраждала онлайн. Алгоритми щодо здійснення батьківського контролю, які розглянули батьки під час навчання, допоможуть їм попередити небезпечний вплив Інтернет ресурсів на дітей.

 viber 2021 12 13 10 27 17 23731670 02 05 0381dbbcf9e1428810d139e8ad7306c96fab77ca6bca78ca578080c074fc1fa1 7034daf1e0dd61e450 02 05 dc523665532ce739f79bd4ba6b9059eb4a729eef8a6f5b31618ea14fa6286236 47e7dff71213f3fc8