Війна принесла нашій країні величезні руйнування населених пунктів, інфраструктури та виробничої сфери, але найстрашніше і непоправне– забрала життя тисяч людей, посіяла невимовне горе та страждання, посиротила сотні дітей.
Допомогти такими дітям, влаштувати їх у власні родини виявляють готовність сім'ї з усіх куточків України, в тому числі з Вінниччини.
Однією з обов’язкових умов влаштування дитини-сироти в прийомну, опікунську родину чи в сім’ю усиновителів є проходження навчання за спеціальною програмою.
У Вінницькій області таке навчання уповноважені проводити працівники обласного центру соціальних служб. Щороку 9-10 восьмиденних тренінгів проводяться для кандидатів в прийомні батьки, опікуни та усиновителі. До початку повномасштабного вторгнення в Україну, у 2022році було проведено навчання 1-єї такої групи.
В період воєнного стану навчання відновились. З 11 квітня 2022 року 12 осіб з 7 територіальних громад беруть участь у тренінгу з метою підготовки до змін у сімейному та особистому житті, пов’язаних з прийняттям дітей в родини; формування навиків у визначенні індивідуальних потреб кожної дитини та їх задоволенні, в т.ч. надання допомоги у переживанні втрати.
Як і під час попередніх навчань, учасники активні та вмотивовані. Особливістю роботи в умовах воєнного стану є необхідність переносити навчання до сховища на час повітряних тривог.

12345