5 травня розпочато серію навчальних заходів на тему: «Сексуальне насильство відносно жінок та дітей в умовах війни». Доповідачами були практичні психологи Тетяна Більо та Тетяна Геращенко.

Мета заходу – ознайомлення надавачів соціальних послуг з особливостями роботи з особами, які пережили згвалтування.
Психологині розповіли про відмінності сексуального насильства в умовах війни та сексуального насильства, як одного із видів домашнього насильства. Також акцентовано увагу на тому, що військовий конфлікт може призводити до підвищення рівня домашнього насильства у зв’язку з припиненням надання послуг і руйнуванням механізмів перенаправлення, підвищенням терпимості до насильства у суспільстві, полегшенням доступу до зброї та посттравматичним стресовим розладом.

На сьогодні більшість випадків сексуального насильства в Україні пов’язані з військовими діями. Сексуальному насильству піддаються як і дорослі (чоловіки та жінки), так і діти.

Також психологи зазначили, що особи, які пережили сексуальне насильство, здебільшого приховують факт згвалтування, вони бояться осуду та зневаги. Тому їм особливо потрібне розуміння, прийняття без докорів та звинувачень, а головне - фахова психологічна допомога.

Ведучі вебінару наголосили, що у разі виявлення жінок, які зазнали згвалтування, варто звернутися за допомогою до фахівців Обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год, в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год., за телефонами:
068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи);
097 578 82 89 (психолог);
Viber: 097 578 82 89.

А також на цілодобову лінію психологічної підтримки для постраждалих від війни за телефонами:
067 885 7107;
096 524 1741.

12345