Психічна стійкість – це здатність переносити стрес із мінімальними наслідками: долати життєві негаразди, тверезо мислити, не впадати в депресивні стани. У кризові моменти від цього залежить наше виживання. Свою психічну стійкість можна тренувати.
Нейт Зінсер ділиться військовими секретами стійкості у книзі «Впевнений розум». Ось три поради:

Привчайте себе розслаблятися за наказом
Можливість за бажанням вимкнути нескінченні думки у мозку, щоб справді розслабитися, може здаватися подарунком природи. Але насправді це вміння, якому можна навчитися. Армія вже давно вчить солдатів спати за командою, а психологія пропонує кілька порад, як заспокоїти свій галасливий мозок і розслабитися навіть у стресових ситуаціях.
Зінсер пропонує навчитися цим простим, але потужним прийомам і звикнути їх використовувати в будь-яких коротких «вікнах», які у вас є. Навіть дві хвилини глибокого дихання та розслаблення можуть бути корисними.
«З глибоким диханням ви, по суті, даєте відпочити своєму мозку і запускаєте фізіологічні зміни: це артеріальний тиск, частота серцевих скорочень, поглинання кисню та накопичення лактату в крові», – пояснює американський військовий.

Не витрачайте свою енергію на негатив
Людей із залежностями навчають молитві спокою під час одужання: «Дай мені спокій прийняти те, що я не можу змінити, сміливість змінити те, що я можу, і мудрість, щоб знати різницю».
Зінсер підкреслює, що негативні емоції, такі як гнів і страх, виснажують нашу енергію. Щоб допомогти зберегти свої запаси психічних та фізичних сил, він вчить курсантів розпізнавати, коли негативні емоції не принесуть користі, й уникати зітхань та нарікань за будь-яку ціну.

Заправте паливний бак
Навіть найвитриваліші воїни не можуть мати психічну (або навіть фізичну) силу з повітря. Натомість Зінсер вчить пам’ятати про те, що потрібно зробити, щоб «наповнити свої резервуари», і мати це у пріоритеті.
Робіть те, що вам потрібно, щоб бути ефективним та мати енергію в неоптимальному середовищі, чи то буде додатковий сон, чи додатковий час для підготовки до важкого завдання. Зінсер підкреслює, що це часто означає відмовитися від інших речей – відновлення сил має бути вашим пріоритетом.

Військовий психолог Зінсер

111