В умовах війни треба особливо дбайливо ставитись до свого психологічного стану. Скористайтеся трьома порадами на кожен день:
1. Згадка про мирний день
Перше, що нам потрібно для того, аби не «вигоріти» – це згадка про мирний час, пісні, квіти – усе, що поєднує нас зі світом. Це все профілактика вигорання.
Переживання стресу має різні етапи. Перший етап – стан гострого стресу (адаптація, активізація) – під час якого ми не помічаємо втоми. Усі резерви націлені на виживання. Коли людина перебуває у цьому стані, то не відчуває, що їй потрібно в туалет, спати або їсти. І саме тоді вона виснажується. Потрібно не допустити цього, оскільки це впливатиме на психіку та на те, чи зможемо ми у такому стані надати допомогти іншим.
2. Інформаційний детокс
Психологи рекомендують не перенасичувати себе негативними новинами та не репостити кадри подій, на які неможливо дивитись без шкоди для свого психологічного здоров`я. Потрібно відволікатися на позитивні моменти, при можливості підтримувати контакти зі старими друзями та знайомими та не забувати про ті речі, які можуть підняти настрій.
3. Культивувати мрії про майбутнє
Життя обов’язково продовжиться, а ми маємо задуматись, чим ми будемо займатись у першу чергу, коли закінчиться війна. У нас мають бути сили, щоб відбудувати Україну.

Психолог Світлана Ройз

11