Емоційне вигорання – це синдром емоційного виснаження та постійної втоми, яка у свою чергу може змінюватися на розчарування та зниження інтересу до певної діяльності. Емоційне вигорання — це зміни в поведінці людини через емоційне виснаження. Досить часто спустошений стан можна помітити в батьків, які заклопотані багатьма справами, а ресурси вже на нулі.
Він може розвиватися через те, що ми перебуваємо під впливом довгострокового стресу. Зараз у період війни майже всі переживають стресовий стан. Проте батькам ще складніше, оскільки вони повинні турбуватись не тільки про себе, а й про дитину.
Емоційне вигорання провокує, зокрема, складна родинна ситуація та відсутність допомоги.

Як запобігти емоційному вигоранню:

  • Відпочивайте та проводьте час з друзями і колегами.
  • Відчувайте успіх. Дитина тривалий час хворіла і завдяки вашим зусиллям почувається краще? Акцентуйте на цьому свою увагу.
  • Знайдіть хобі, що приносить задоволення.
  • Не ігноруйте якість сну.Змінюйте своє життя щодня. Маленькі кроки мають забарвлювати ваше повсякденне життя.
  • Не женіться за досконалістю. Всі ті ідеальні матусі, за якими ви стежите в інтернеті, – лише ілюзія. У всіх є проблеми.

Просто зараз, не замислюючись, дайте відповідь: скільки разів за останній тиждень ви займалися чимось для себе? Коли востаннє переглядали улюблений фільм чи серіал або читали книгу? Якщо не можете згадати, час замислитися: «Можливо, настав час змінити своє життя?».

Психологиня Людмила Петрановська

12345