Кожен із нас реагує на загрозливу ситуацію по-своєму. Але психологічний стан більшості людей у такі моменти однаковий і характеризується зростанням тривожності, напруги, а разом із тим і агресії. Ці фактори накладають свій відбиток і на статистику звернень щодо домашнього насильства: впродовж декількох місяців 2022 року Національна поліція України зафіксувала збільшення кількості повідомлень від громадян щодо вчинення домашнього насильства на 56%.

Досить часто особи, які постраждали від домашнього насильства, не знають куди можна звернутися за допомогою і тому про те, що сталося – замовчують і цим ще більше погіршують ситуацію.
Нагадуємо, що у Вінницькій області функціонує мережа спеціалізованих служб підтримки для осіб, що постраждали від домашнього насильства. Однією з них є Обласна мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі.

Основними завданнями мобільної бригади є реагування та надання соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, зокрема, шляхом кризового та екстреного втручання. Психологи та фахівці із соціальної роботи, які працюють в обласній спеціалізованій службі, з початку війни в Україні проконсультували та надали соціально-психологічну допомогу 131 жінці та 3 чоловікам. Послуги надавалися у зручний для осіб спосіб (телефоном, viber тощо) та носили як разовий, так і тривалий характер. Кожен, хто звернувся, отримав вичерпну інформацію щодо медичних, соціальних, психологічних, правових послуг, якими можна скористатися для подолання наслідків насильства. З кожною жінкою, яка страждає від домашнього насильства і яка звернулася за допомогою, працівники мобільної бригади складали особистий план безпеки та обговорили можливі шляхи уникнення повторного вчинення домашнього насильства. Крім того, працівники мобільної бригади сприяли у влаштуванні 3 жінок з 3 дітьми, які постраждалих від домашнього насильства, до Обласного притулку.

Звернутися за допомогою до Обласної мобільної бригади та отримати безкоштовні соціально-психологічні послуги, безпечне місце перебування можна за телефонами: 068-586-03-55, 097-578-82-89.
Консультації надаються з понеділка по четвер - з 9:00 до 18:00 год., в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.