10 червня обласним центром соціальних служб проведено семінар-нараду з керівниками закладів, завідувачами відділень та іншими посадовими особами, які відповідальні за надання у територіальних громадах соціальних послуг.
У заході взяли участь 138 учасників з 56 територіальних громад Вінницької області.

Під час онлайн наради заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб Ольга Слободяник здійснила огляд законодавчих актів, прийнятих з метою спрощення механізмів надання послуг в умовах воєнного стану та особливості їх застосування на рівні громади.

Також обговорено питання надання соціальних послуг за механізмом екстрено (кризово) в умовах воєнного стану усім категоріям населення, в тому числі внутрішньо переміщеним особам. Це велика кількість сімей та осіб, які потребують інформування та консультування, допомоги у отриманні соціальних виплат, медичних та освітніх послуг, пошуку та облаштуванні помешкань, психологічної підтримки, гуманітарної допомоги. Саме застосування вказаного механізму дасть можливість забезпечити оперативне надання соціальних послуг особам / сім’ям, які постраждали в умовах введення на території України надзвичайного або воєнного стану з метою збереження їх життя та здоров’я.

Під час розгляду практичного випадку напрацьовано чіткий алгоритм надання соціальних послуг, які надаються екстрено (кризово) та тривалих комплексних соціальних послугах із застосуванням технології ведення випадку.

З метою якісної та комплексної допомоги вразливим групам населення, які опинилися у складних життєвих обставинах через шкоду, завдану пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією увагу надавачів соціальних послуг зосереджено на необхідності організації системи міжвідомчої соціальної підтримки осіб / сімей, які вимушено залишили свої домівки в кожній територіальній громаді.

Інеса Юзькова, начальник відділу підвищення професійних компетенцій працівників надавачів соціальних послуг, висвітлила питання надання психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам / сім’ям, особливостей спілкування та взаємодії.

Тетяна Томчук, начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи, ознайомила з порядком отримання довідки внутрішньо переміщених осіб, статусу безробітного, медичних послуг та поінформувала щодо визначених державою соціальних гарантій (державні допомоги, в тому числі, допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам), допомоги за програмами міжнародних організацій, які реалізуються у Вінницькій області.

Крім того, під час заходу надавачі соціальних послуг поділились власним практичним досвідом організації соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб / сімей на рівні територіальних громад, які вони представляли.