Пітер А. Левін – доктор медицини, філософії та біологічної фізики – понад 30 років присвятив вивченню стресу та психологічної травми. У своїй книзі «Healing trauma» пропонує 12 кроків для подолання психологічної травми.

Крок 1. Безпека і внутрішній зміст
Набуття кордонів власного тіла. Робіть вправи, які допоможуть вам відчути, що ваша шкіра і ваші м'язи є кордоном всіх емоцій та фізичних почуттів. Наприклад, контрастний душ – це усвідомлення тілесних кордонів.

Крок 2. «Заземлення» і концентрація
При травмі людина ніби втрачає ґрунт під ногами. Частина процесу зцілення – це оволодіння умінням твердо стояти на ногах, або «заземлення». Станьте двома ногами на землю та відчуйте тверду підлогу під собою.


Крок 3. Відновлення джерел живлення (ресурси)
У кожного індивідуальні ресурси: зовнішні та внутрішні. Найбільш очевидні ззовні – природа, друзі, сім'я, тварини, заняття спортом, танці, музика тощо. Внутрішні – наша сила, рухливість, інтелект, духовні пошуки, вроджені таланти, мудрість, міцна нервова система. Необхідно визначити свої внутрішні і зовнішні джерела й ресурси та активно використовувати їх для поповнення емоційного балансу.


Крок 4. Від відчутого відчуття до відстеження специфічних переживань
Усвідомити відчуття через соматичне. Наприклад, коли ви переживаєте занепокоєння, ви можете поставити собі запитання «Звідки я знаю, що мене щось турбує? В якому місці я відчуваю занепокоєння?» та прослідкувати цю емоцію у своєму тілі.


Крок 5. Перехід до активного стеження: відчуття, образи, думки, емоції
Як тільки у вас почнуть з'являтися неприємні думки, що зіштовхують вас на небезпечний шлях, скажіть собі: «Це всього лише думки. А що я дійсно зараз відчуваю? Що відбувається в моєму тілі?».
Можуть виникнути образи: візуальні (зримі), акустичні (звуки або голоси), смакові, нюхові (запахи) або тактильні (шкірні відчуття, «дотику»). Не забувайте ставити собі запитання «Які відчуття я помічаю у своєму організмі, коли переді мною виникає образ?».


Крок 6. «Маятник»
Навчіться підкорятися власному ритму «звільнення – закріпачення».
Знайшовши в собі емоцію, що вас турбує, спробуйте сфокусуватися на цій ділянці тіла. Емоція буде потроху залишати вас, а ви намагайтеся прослідкувати цей момент. При вдалому використанні цієї вправи ви зможете керувати своїми емоціями, тим самим розгортати їх або, навпаки, – звільнятися від них.

Анна Стасюк, психолог-консультант

12345