В умовах сьогодення особливо важливо надати можливість кожній дитині, яка з різних причин не може виховуватись у своїй сім’ї, аби вона зростала в люблячій прийомній родині або родині опікунів.

13 червня 2022 року на Вінниччині розпочалося навчання кандидатів в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, прийомні батьки, які проживають у 7 територіальних громадах області.

Навчання, яке проводиться за українською версією програми «ПРАЙД», триватиме 8 днів на базі обласного центру соціальних служб. Координують тренінг начальник відділу організації навчальних заходів для сімейних форм виховання Світлана Чижик та практичний психолог Микола Ільчук.

Відкриваючи навчання, директор центру Олена Стоялова ознайомила присутніх із сучасним станом розвитку сімейних форм виховання на Вінниччині та формами підтримки, яку гарантує держава прийомним сім’ям, сім’ям опікунів/піклувальників та усиновлювачів. Заступник начальника відділу усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах дітей обласної військової адміністрації Оксана Йосипчук надана детальну інформацію про особливості різних форм сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом навчання кандидати ознайомляться з віковими особливостями розвитку дітей, наслідками пережитих дітьми втрат, шляхами формування прив’язаності та методами виховання, які сприятимуть підтримці бажаної для батьків поведінки дітей.

Під час виконання інтерактивних вправ учасники навчання зможуть уявити себе на місці дитини, яку з певних причин переміщують із сім’ї; усвідомити які втрати переживає прийомна дитина; «прожити» ситуацію появи в сім’ї прийомної дитини.

У зв’язку з необхідністю дотримання правил безпеки на час повітряних тривог навчання переноситься до укриття.