Мільйони сімей залишили своє житло та переїхали до безпечніших регіонів України або навіть інших країн. За оперативними даними у Вінницькій області свій прихисток знайшли 176 658 внутрішньо переміщених осіб. Захист прав осіб, які вимушено залишили свої домівки, і необхідність допомоги в умовах воєнного стану є одним з найактуальніших питань для країни.

Саме тому 16 червня працівниками обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі спільно із представниками мультидисциплінарної мобільної команди, яка працює на базі Вінницького обласного центру соціальних служб, здійснено виїзд до Погребищенського вищого професійного училища № 42, в якому тимчасово проживають особи, що переїхали із зони активних бойових дій, рятуючись від небезпеки.

В ході роботи спеціалістів внутрішньо переміщеним особам було надано актуальну інформацію щодо соціальних, психологічних, юридичних та медичних послуг, якими вони можуть скористатися за місцем свого тимчасового перебування, в тому числі в ситуації домашнього насильства. Зокрема, за допомогою інформаційних матеріалів присутніх на зустрічі поінформовано щодо мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, отримання довідки внутрішньо переміщених осіб, статусу безробітного, отримання медичної допомоги та видів грошових допомог для внутрішньо переміщених осіб.

Після надання загальної інформації фахівцями було проведено індивідуальні консультації з внутрішньо переміщеними особами щодо проблемних питань, з якими вони зіштовхнулись.

Цього ж дня у територіальному підрозділі поліції відбулася робоча зустріч із заступником начальника сектору поліцейської діяльності №2 відділу поліції №4 Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області з питань взаємодії обласної мобільної бригади та міждисциплінарної мобільної команди з працівниками поліції.
Під час зустрічі обговорено особливості роботи з сім’ями, в яких вчиняється домашнє насильство, та механізмів налагодження дієвої співпраці усіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі.

За допомогою до працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися:
068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи);
097 578 82 89 (психолог);
Viber: 097 578 82 89.

Консультації надаються з понеділка по четвер - з 9:00 до 18:00 год., в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.
За допомогою до працівників обласної мультидисциплінарної мобільної команди, яка надає соціально-психологічні послуги сім`ям з дітьми, особам, постраждалим від військових дій збройних сил Російської Федерації, можна звернутися:
096 337 61 80 (психолог);
066 756 27 24 (фахівець із соціальної роботи, юрист та медик).