В умовах воєнного стану Вінницький обласний центр соціальних служб практично не призупиняв роботу з підготовки кандидатів в усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі.
22 червня третя навчальна група завершила проходження навчання в цей період.
Протягом восьми днів кандидати займалися у групі з фахівцями обласного центру соціальних служб Світланою Чижик та Миколою Ільчуком.
У тренінгу брали участь 12 осіб, з яких четверо - внутрішньо переміщені особи.
Не зважаючи особливості навчання, пов’язані з війною, основна мета навчання, яке проводиться за українською версією програми «PRIDE», залишається незмінною – формування свідомого рішення учасників навчання щодо виховання дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Учасники тренінгу дізнались про основні аспекти виховання дітей, які залишились без батьківського піклування. Кандидатами опрацювали питання особливостей розвитку дітей у різному віці, розглянули доцільність налагодження стосунків з біологічними родичами дитини та етапи переживання втрати. За допомогою соціально-психологічних рольових вправ учасники тренінгу мали можливість краще усвідомити ситуацію, в якій опиняються прийомні сім’ї та сформувати уміння налагодження контакту із дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.
Отримані знання допоможуть усвідомленому влаштуванню дітей у сім’ї та сприятимуть особистісному зростанню майбутніх прийомних батьків, опікунів та усиновителів.
До роботи групи залучались головний спеціаліст відділу усиновлення сімейних форм виховання служби у справах дітей обласної військової адміністрації Ірина Дудар та фахівці обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, Тетяна Бойко та Оксана Чорнобай.
Навчання кандидатів в усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі проводяться обласним центром соціальних служб щомісячно, що особливо важливо в умовах воєнного стану. Збільшення кількості підготовлених кандидатів дає можливість значній кількості дітей, які з різних причин залишились без сім’ї, потрапити до люблячої прийомної родини, родини опікунів або усиновителів.