У сучасному світі життя людини наповнене не лише задоволеннями, а й загрозливими та небезпечними подіями. Занадто багато людей, на жаль, потрапляють в різні ситуації та обставини, які можуть змусити їх відчути, що життя непередбачуване, що не все можна контролювати. Людина може переживати травматичні події, жорстокість та насильство. Останнє завжди було частиною існування людства. Але останнім часом суспільство звернуло серйозну увагу на цю проблему. Тема домашнього насильства та агресії перестала замовчуватись. І це невипадково, адже насильство негативно впливає на фізичний, емоційний та психологічний стан людини, вона перестає відчувати себе в безпеці та довіряти іншим. Ситуації домашнього насильства можуть бути несподіваними, систематичними, довготривалими та інтенсивними.

Тому постраждалій особі важливо мати можливість звернутися до фахівців, які професійно надають соціальну та психологічну послуги тим, хто потерпає від домашнього насильства.
У Вінницькій області функціонує мережа надавачів соціальних послуг: 8 центрів соціальних служб та 41 центр надання соціальних послуг, які забезпечують надання підтримки особам, що постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Крім того, надання соціальних послуг забезпечують 15 територіальних центрів соціального обслуговування (надання послуг), у 8 територіальних громадах визначено працівників структурних підрозділів виконавчих комітетів міських рад, які здійснюють соціальну роботу.

З початку року до надавачів соціальних послуг надійшло та опрацьовано 839 повідомлень щодо вчинення домашнього насильства стосовно дорослих осіб та 116 повідомлень відносно дітей, вдалося охопити соціальними послугами 599 сімей, з них 618 осіб.

На сьогодні будь-хто, незалежно від статті чи віку, може захистити себе та протидіяти домашньому насильству, звернувшись по допомогу до будь-якої загальної служби підтримки, спеціалізованої служби або поліції. Постраждала особа може безкоштовно отримати психологічну, соціальну, юридичну підтримку та допомогу, скористатися соціальними послугами екстреного (кризового) втручання, консультування, інформування, надання притулку.

21