Супервізія є найефективнішим заходом для забезпечення емоційної та професійної підтримки працівників, які надають соціальні послуги.
Обласним центром соціальних служб проведено в онлайн режимі супервізійну зустріч для фахівців Козятинського обласного соціального центру матері та дитини з метою розгляду ведення складних випадків двох сімей, одна з яких є багатодітною.
До закладу влаштовуються жінки з дітьми віком до 18 місяців та вагітні жінки, починаючи з сьомого місяця вагітності. Для збереження зв’язку маленьких дітей з матір’ю до закладу можуть бути влаштовані вагітні жінки з їх старшими дітьми. У ході супервізійної зустрічі учасники розглядали саме такий випадок та обговорювали можливості влаштування двох маленьких дітей та догляду за ними на період пологів їх матері. Після повернення матері з новонародженою дитиною вся сім’я тимчасово проживатиме у закладі.
Інший випадок стосувався влаштування в громаді жінки з двома дітьми після вибуття з центру матері та дитини. Сім’я потребує постійної підтримки спеціалістів, оскільки жінка виховувалась у інтернатному закладі та не має достатніх навичок забезпечення потреб дітей у вихованні та розвитку у різні періоди їх зростання. Під час супервізії обговорено вже проведені працівниками закладу заходи та намічено необхідні кроки для подальшого влаштування сім’ї.
В умовах воєнного часу, коли тривогу, напруження і страх переживають всі українці, важливого значення набуває робота психологів та соціальних працівників. Матері з дітьми, вагітні жінки особливо чутливі до складної ситуації в країні. Жінки, які влаштовані до центру матері та дитини через складні життєві обставини та відсутність належної підтримки родини, демонструють здебільшого складну, інколи неприйнятну поведінку, що викликає додаткові труднощі у роботі психолога та інших працівників закладу. Ситуація підсилюється загальним емоційним напруженням у суспільстві. Тому так важлива і необхідна підтримка колег.
Під час проведеної супервізії учасники мали можливість висловити свої почуття, обговорити труднощі у веденні випадків, отримати підтримку та наснаження для подальшої роботи.