Тяга до солодкого – це доволі поширена звичка серед людей, які відчувають тривожність. Але цукор – погана звичка для зняття тривоги, і її потрібно уникати.
На жаль, ми часто заїдаємо тривогу чимось солоденьким, знаючи про шкідливі наслідки.
Цукор має здатність тимчасово пригнічувати область мозку, яка зазвичай активна під час тривоги, призупиняючи викид гормону стресу (кортизолу). Ось чому ми відчуваємо зниження тривожності, коли з’їдаємо щось солодке.
Деякі наукові дослідження, вказують на те, що цукор навпаки підвищує тривожність і вразливість до стресу.
Опубліковане у 2017 році дослідження показало, що цукор може призводити до емоційних розладів та зміни поведінки, а саме: дратівливості, нервозності, тривожності, оскільки викликає раптові стрибки та падіння рівня цукру в крові.
Цукор впливає на всі системи організму, його також пов’язують із дефіцитом поживних речовин та погіршенням імунітету, збільшенням ваги, діабетом, ожирінням, захворюванням серця, нирок і печінки.
Рафінований цукор і продукти, що містять цукор, зазвичай бідні на поживні речовини. Крім того, цукор виснажує і зменшує засвоєння ключових вітамінів і мінералів, а від цього залежить робота мозку та нервової системи. Тому, щоб знизити рівень тривожності, варто обмежити вживання цукру. Це складно, але з часом приклавши трохи зусиль вдасться зменшити потяг до цукру і поступово виключити рафінований цукор зі свого раціону.
Уникайте таких кондитерських виробів, як торти, печиво, шоколад, пудинги, тістечка, морозиво, молочні коктейлі, вафлі тощо.
Також візьміть собі за звичку читати список інгредієнтів та складників на етикетках харчових продуктів, оскільки 75% упакованих продуктів містять доданий цукор. Майте на увазі, що навіть так звані здорові продукти, такі як фітнес-батончики з мюслі, йогурти, смузі, можуть містити прихований цукор.
Чим можна замінити цукор?
Замінити солодощі можуть фрукти, які багаті на поживні речовини. Проте пам’ятайте, що фрукти теж містять багато цукру, тому варто обмежити їх споживання до двох – трьох на день. Щоб урізноманітнити свій раціон, їжте солодкі овочі: кабачки, гарбузи та моркву.
Якщо вже дуже кортить солоденького, згадайте про стевію — найкращий натуральний підсолоджувач.
Здорова та збалансована дієта зменшить потяг до цукру. Адже організм задовольнятиме свої потреби у вітамінах та мінералах, а отже, не залишатиметься голодним і не благатиме вас про швидкі вуглеводи.
Рекомендації:
• Споживайте по два-три фрукти в день.
• Стевія – найкращий натуральний підсолоджувач.
• Почніть їсти солодкі овочі, щоб керувати тягою до цукру.
• Уникайте походів до магазину, коли голодні.
• Завжди читайте етикетки на продуктах. Продукти тривалого зберігання, консерви та соуси часто містять прихований цукор.

Із сайту - Психологічна підтримка @psy_support

 

1365789